Slaap-Lekker Tips

Lig jij ook wel eens te woelen? Kun je niet slapen omdat je gedachten rondjes rennen in je hoofd? Hier 9 tips voor een betere nachtrust:

1. Neem afstand van iets of iemand waar je veel om geeft… maar niet kunt beinvloeden.
Voor sommige mensen is het de politiek. Voor anderen gaat het over familie of hun geliefde. Sommigen liggen wakker omdat de aarde opwarmt. In ieder geval raakt het onderwerp je diep en je wilt zo graag dat het anderen/de ander ook raakt zodat er iets verandert.
Allemaal prima. Doe wat je kunt. Stop met stemmen op domme politici. Stel je open en luister echt naar iemand. Recycle en verminder je CO2 uitstoot. Wees je eigen verandering. Maar: vergeet maar dat je anderen kunt veranderen. Dat gaan ze namelijk niet doen, tenzij ze zelf beslissen van wel.

2. Blijf uit andermans zaken
Help. Bied aan je ervaring te delen. Moedig aan. Motiveer. Maar roddel niet. Raak niet verstrikt in andermans leven. Andermans leven is andermans zaak. Jouw leven is jouw zaak. Breng jezelf niet in een positie waarin iemand kan zeggen dat je iets naars achter iemands rug hebt gezegd. Een zuiver geweten slaapt lekker.

3. Wees dankbaar voor kritiek
Als je feedback krijgt, dan is dat een teken dat iemand tenminste genoeg om je geeft om je te willen ‘verbeteren’ of in ieder geval uit te dagen. Jouw product, je werk, je leven. Eigenlijk moet je je alleen zorgen maken als iedereen je alleen maar complimenten maakt en niemand je kanttekeningen geeft. Kritiek is namelijk een kans. Omarm die kans.

4. Schrijf het van je af.
Je hoofd is ervoor gemaakt om ideeen te krijgen, niet om eraan vast te houden. Leg geen databases aan in je hoofd, dat belast alleen maar. Maak in plaats daarvan lijstjes en schrijf het van je af. Leg desnoods een blocnote naast je bed en pen, als je merkt dat je ligt te woelen, alles op waarover je je zorgen maakt. En parkeer je ‘zorgen’ daar tot de volgende dag. Je passief zorgen maken in bed helpt tenslotte niet, de volgende dag kun je actief aan de gang om dingen op te lossen.

5. Vergeet de complot-theorieen.
Niemand heeft het op je gemunt. En zelfs als mensen het wel op je gemunt hebben, zijn zij niet het echte probleem. Het grootste probleem zijn je gedachten over het onderwerp. Je kunt niet voorkomen dat er mensen zijn die je niet mogen of het niet met je eens zijn of niet doen wat jij wilt. Het enige wat je wel kunt doen is je eigen gedachten erover veranderen.

6. Leg je mening vaker terzijde.
De media daagt ons constant uit om overal een mening over te hebben. Ergens een mening over hebben, verandert echter meestal niets, behalve dat je er zelf onrustig en opgewonden van wordt. Reduceer dus het aantal prikkels dat je tot je neemt, sla de krant en het nieuws dus gewoon eens over. ‘Ik weet het niet’ is in veel gevallen het beste antwoord.

7. Zet alles eens UIT
Beslis hoe laat je wilt stoppen met werken en doe dat ook. De 24/7 economie vergt veel van ons en als we eenmaal richting bed gaan, draait ons hoofd vaak nog op volle toeren. Je kunt niet aldoor op scherp staan, dus neem – minimaal twee uur voordat je naar bed gaat – rust. Zet de tv eens uit en mijmer gewoon eens wat voor je uit. Heel rustgevend!

8. Spendeer tijd om beter in iets te worden.
Het maakt niet uit wat je kiest. Een muziekinstrument spelen, een taal, een hobby. Wat het ook is, spendeer er tijd aan en wordt er steeds een beetje beter in. Het maakt dat je even uit je dagelijkse reut stapt en dat je perspectief krijgt. Perspectief hebben werkt kalmerend op de zenuwen.

9. Tel je zegeningen!
Neem een paar minuten voordat je het licht uit doet. Besluit dat je je geen zorgen meer maakt over iets dat je niet hebt, wat niet lekker loopt of wat een ander wel of niet doet. Denk aan wat je wel hebt. En dat is veel, om te beginnen dat lekkere warme bed waarin je kunt wegkruipen. Realiseer je dat je ont-zet-tend veel hebt om dankbaar voor te zijn.

Voelt goed? Dacht ik al. Je goed voelen over jezelf is het beste slaapmiddeltje. Trusten!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.