5 x Mindfullness Advies

“Net zoals het kiezen van je maaltijden, kun je kiezen welke gedachten je aandacht geeft. Gebruik je gedachten op een manier die goed voor je is. Kies positieve gedachten en besteed daar al je aandacht aan.” Het zijn mooie woorden maar damn wat is het moeilijk in de praktijk. Gelukkig heeft Sogyal Rinpoche, die deze quote sprak, ook wat praktische adviezen:

1. Stop met het kijken naar ‘crap movies’. We worden dagelijks gebombardeerd met informatie die meestal ongefilterd doorkomt. We zitten vaker helemaal IN crime- en andere negatieve films en tv-series terwijl de ‘film’ van ons eigen leven, amper aandacht krijgt. Het advies van Sogyal Rinpoche is dan ook om de tv met beleid aan – en vooral ook uit te zetten. Wees vaker stil met jezelf en geef je eigen gevoelens aandacht. Zet je af en toe de tv aan, dan is het advies van Rinpoche: ‘Kijk alleen naar inspirerende documentaires of grappige films; films waardoor je je goed voelt’.

2. Luister naar de teachers. Tot je wat meer heer en meester over je eigen gedachten bent kun je bijvoorbeeld luisteren naar geleide meditaties en teachings van leraren. Zij helpen je op je pad. Er zijn er, onder de namen van diverse leraren diverse te vinden via Youtube. Ik ben momenteel gek op die van Infinite Waters.

3. Koester en geef liefde aan anderen. Een van mijn eigen teachers, Isaac Shapiro, zegt altijd: ‘All we can give each other is our attention’ Uiteraard is het handig als je allereerst jezelf en je eigen gevoelens en gedachten aandacht geeft. Doorvoel en doorleef ze zodra ze opkomen zodat ze ook weer van je af kunnen glijden. Vervolgens is het zaak om de kwaliteit van aandacht die je anderen geeft eens te onderzoeken. Ben je er echt voor die ander, luister je echt?

4. Beoefen zuivere waarneming. Realiseer je dat je de dingen niet ziet zoals ze zijn; jouw perceptie wordt overal en altijd gekleurd door je stemming en ervaringen uit het verleden. De quantumfysica zegt zelfs: de kijker verandert het bekekene. Besef dat hier-en-nu altijd nieuw is. Er is geen verleden. Er is geen toekomst. Er is alleen maar nu. Ga dus niet zitten afwachten tot je leven ‘beter’ wordt. Het leven kan alleen NU beter ZIJN.

5. Houd het leven simpel. Oefen jezelf om je niet in de details van je leven te verliezen maar kijk naar het grote plaatje. Vraag je af in hoeverre je nog wilt meedoen aan de rat race van dwangmatig materialisme, stress, teveel werken en de psychologische druk die hier soms gepaard mee gaan. Vind een betere balans tussen vrije tijd en werk en richt je op je eigen levensdoelen, persoonlijke vervulling en het ontwikkelen van relaties, in plaats van op het alles-omvattende najagen van economisch succes.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.