Zondag 27 oktober derde landelijke ‘Dag van de Stilte’

Twee jaar geleden werd-ie voor het eerst gehouden: de landelijke ‘Dag van de Stilte’. Dit jaar 2013 vindt de derde editie plaats, weer op de dag waarop de wintertijd start:  Morgen, zondag 27 oktober!

In alle provincies worden activiteiten rondom stilte georganiseerd. Mooi om de winter in te gaan zonder te spreken en je hoofd leeg te maken om later weer gevuld te raken met nieuwe dingen die op je af komen. Het doel van de jaarlijks terugkerende themadag is dan ook om de waarde en werking van stilte en innerlijke rust onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Wat is dan precies het nut van stilte? In onze dynamische maatschappij is er veel drukte en veel mensen hebben het druk-druk-druk. We hebben veel bezigheden en veel keuzemogelijkheden. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan even niets. Aan rust en stilte, tijd om te ontspannen en onze ervaringen – de leuke en minder leuke – te verwerken. Tijd om te reflecteren op wat we hebben meegemaakt en op wat we écht belangrijk vinden in ons leven. Het ervaren van stilte buiten ons en in ons heeft een positief effect op onze psychische en fysieke gezondheid. Er ontstaat ruimte om te luisteren naar onszelf en naar anderen. In stilte ontstaan inspiratie en creativiteit. Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging.

Dat er veel behoefte is aan verinnerlijking blijkt, want op de eerste dag van de stilte waren er al meer dan 130 stilteactiviteiten verspreid over Nederland en Vlaanderen, waar men het de ’t ‘Cult uur van Stilte’ noemt. Ook dit jaar staat Nederland weer bol van de activiteiten rondom dit belangrijke en mooie thema. De website met activiteiten check je hier.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.