Charmant boek: ‘Hope for the flowers’

Charmant boek: ‘Hope for the flowers’ Dit weekend genoten van een prachtig boekje ‘Hope for the Flowers’ dat kan doorgaan als kinderboek, maar dat zoals een ‘goed sprookje’ betaamd, een veel diepere betekenis heeft. Het is al bijna veertig jaar geleden geschreven door Trina Paulus en geeft het pad  van veel mensen weer die in het boekje worden uitgebeeld door rupsen.

Eerst denk je dat het leven gaat om strijden met de wereld en met je eigen ‘nare’ gevoelens daarover. Je doet mee aan de ratrace die de buitenwereld je oplegt. In het verhaal proberen twee rupsen  die verliefd op elkaar worden samen de top van een berg rupsen te bereiken omdat daar ‘de belofte’ ligt van iets beters, iets mooiers, iets groters. Totdat de vrouwtjesrups er moe van wordt. Ergens begrijpt ze de zinloosheid van hun klim, verlaat haar ‘vriend’ en gaat alleen terug. Ze komt tot verstilling, zelfinzicht – maakt een cocon – en wordt hieruit opnieuw geboren als vlinder, die kan vliegen. Ze ziet dan meteen dat er op die top van de berg – waar al die rupsen inclusief haar vriend zo koortsachtig naartoe werken – niets is.

Met de massa meedoen is niet het antwoord. De vrouwtjesrups verpopt zich dus sneller en probeert vervolgens haar vriend te helpen tot inzicht te komen en zich te verpoppen.  Of het mogelijk is om een ander te bewegen om tot verstilling en wedergeboorte te komen, is uiteraard de vraag. Er moet dan al een kiem zitten die iets van licht heeft gezien, of in ieder geval moet degene moe genoeg zijn van het ‘strijden’. Het is niet ieders pad om een vlinder te worden… Maar het woord ‘hoop’ staat niet voor niets in de titel van dit boekje. Want uiteindelijk kunnen bloemen niet bestaan zonder vlinders. De wereld kan niet zonder mensen die inzien waar het leven echt om gaat, en daarnaar handelen.

Het boekje is hier te koop. Enjoy! En je kijkt het verhaaltje in vertelvorm, met muziek tussendoor hier op Youtube.

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.