De voordelen van Chiazaad

Sinds een paar jaar schep ik vaak een eetlepel Chiazaadjes in mijn musli, die ik overigens zelf samenstel uit verschillende noten, zaden en havervlokken en aanmaak met kokosnoot-yoghurt. Deze zwart-grijs-bruine zaadjes komen van de Chiaplant (Salvia Hispanica) die verwand is aan de Mexicaanse muntplant. De zaadjes lijken een beetje op maanzaad, hebben een heel neutrale smaak en zelfs de Maya’s en Azteken gebruikten ze al als voeding en medicijn: het geeft een energieboost en veel uithoudingsvermogen. Waar zitten die gezondheidsvoordelen nu precies in?

*In Chiazaad zit meer magnesium dan in broccoli.
*Er zit meer selenium in dan in lijnzaad.
*Chiazaad bevat meer Omega-3 vet in dan in Atlantische zalm.
*Er zitten meer eiwitten in dan in kidney bonen.
*Het bevat meer calcium dan verse melk.
*Het bevat meer ijzer dan verse spinazie.
*Er zit meer kalium in dan in bananen.
*En, in Chiazaad zitten meer vezels dan in zemelen.

Je vult dus nogal wat voedingstekorten aan met dit magische zaad. Maar dat is nog niet alles. Chiazaad brengt ook je bloedsuikerspiegel in balans. Omdat de zaadjes een beetje gel-achtig worden in je maag en de omzetting van koolhydraten naar suikers wordt vertraagd, ontstaat er een zwakkere suikerpiek in je bloed waardoor minder insuline wordt aangemaakt. Dit houdt je bloedsuikerspiegel en dus je hormonen in balans waardoor je minder lekkere trek hebt.

Dat melk niet goed is voor je botten en er juist calcium aan onttrekt, bewijzen diverse onderzoeken. In Chiazaad zit niet alleen veel calcium, het zorgt ook nog eens voor een betere opname ervan waardoor je niet alleen botontkalking en ook bijvoorbeeld hartklachten (spieren varen wel bij een goede calciumopname) voorkomt.
Chiazaad remt door het hoge aandeel Omega-3 ontstekingen en helpt hormonen in balans te houden. Daarbij is Omega-3 echt breinvoedsel. Ben je ’s middags een beetje duf, grijp dan eens niet naar een suikerrijke snack maar neem een glas water, week er een handje Chiazaad in en drink het op.

Nu is het ook weer een fabeltje dat Chiazaad voor iedereen even goed is. Chiazaad heeft net als ongebrande noten en zaden en enzymenlaagje dat voor sommigen moeilijk te verteren is. Je kunt dan last krijgen van winderigheid of een opgeblazen gevoel. Luister daarom altijd naar je lichaam en bouw het gebruik langzaam op, of stop ermee als het niet goed voelt. Het helpt vaak wel erg goed om de zaadjes tien minuten te weken in water voordat je ze opeet of drinkt. En het helpt om er veel water bij te drinken. Ook goed om te weten: Chiazaad heeft een bloedverdunnende en dus bloeddrukverlagende werking.

Behalve dat je Chiazaad dus, zoals ik dat doe, door je zelfgemaakte musli kunt roeren, kun je het ook over salades strooien of in een smoothie strooien. Wissel het af met andere superfoods, ik koop de mijne – waaronder Chiazaad – hier.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.