Boekbespreking: ‘De kracht van echte mannen’

De ‘Relatiegoeroe’ wordt hij in de States al genoemd: David Deida is al een aantal jaar een zeer hot schrijver, lezinggever en consultant op het gladde ijs van de relaties. Als je zijn boeken leest, is er echter helemaal geen sprake van glad ijs. Het is zo klaar als een klontje. Een van zijn populairste boeken verscheen onlangs in pocketeditie ‘De kracht van echte mannen’. En hoewel dit boek niet per se voor vrouwen is geschreven, was er voor mij op bijna iedere pagina wel herkenning: Yes!

Volgens Deida zijn er drie stadia van relatie. Allereerst de klassieke man-vrouw relatie waarin de man feitelijk ‘de baas’ is, het geld verdient en ook de dienst uitmaakt. Hij heeft de macht in handen en in deze relaties – zoals onze ouders die hadden – delft er een financieel en vaak ook fysiek het onderspit en dat was de vrouw. Haar recht beperkte zich tot het aanrecht en de kinderen en de vrouwelijke waarden werden onderdrukt ter meerdere eer en glorie van de mannelijke waarden.

In het tweede stadium begon het feminisme en dit tijdperk is nog steeds aan de gang. Vrouwen verzetten zich massaal tegen het overwicht van het mannelijke en eigen(d)en zich ook mannelijke waarden toe. Vrouwen gingen massaal werken, werden doelgericht en hadden een visie die ze dan ook keihard uitdroegen: wij hebben geen mannen nodig, we kunnen het zelf veel beter! Mannen werden in dit tijdperk vrouwelijker: ze gingen cosmetica gebruiken –  al is het maar een gezichtscrème -,  kregen papa-dagen en werden flexibel in het omgaan met de wensen van hun partners. Mannen en vrouwen kregen ook in de maatschappij gelijke rechten (kuch, nog niet helemaal gelukt als je kijkt naar salarieering) en delen de huishoudelijke taken.

Allemaal leuk en aardig, zo denk je dan, maar het grote nadeel van deze fifty-fifty regeling is echter dat relaties erdoor naar de knoppen gaan. Je ziet het overal, er zijn meer scheidingen dan ooit, zowel mannen als vrouwen gaan massaal vreemd en raken op elkaar uitgekeken. Volgens Deida is het nu zaak dat de eigen mannelijke of vrouwelijke essentie weer in ere hersteld moet worden. Zodat we het mannelijke in onze mannen en het vrouwelijke in de vrouwen weer kunnen eren. In het boek geeft Deida de man nu vele, vele praktische tips om de mannelijke essentie te herstellen. Hoe doe je dat, mannelijk zijn? De heren lijken het verleerd. Uiteraard is het niet zo simpel als avondjes op stap gaan met de mannen, je grof gedragen en veel alcohol drinken, zoals de bierreclame doet vermoeden. Het zit dieper. Een van de hoofdstukken die mij het meest aansprak is de regel: ‘Sta nooit toe dat je verlangen onderdrukt of afgezwakt wordt’ . In Deida’s wereld heeft iedere man namelijk zijn persoonlijke missie gevonden. Het waarom hij hier is. Dat draait in ieder geval niet om relaties en vrouwen, maar om een groter levensdoel. Waarom ben je hier op aarde, wat kom je doen?

Ben je op je vrouw uitgekeken, dan is de kans groot dat je je persoonlijke missie bent vergeten, of dat je je vrouw hebt toegestaan om daartussen te komen. Er is gebrek aan doelgerichtheid en een vrouw voelt dit.  Zij voelt zich teleurgesteld en omdat jij doelgerichtheid mist, gaat zij die in zichzelf ontwikkelen. Ze stelt zich mannelijk op, neemt de leiding op zich en omdat zij mannelijker wordt – en jij vrouwelijk en meegaand, is er sprake van polarisatie. Je wordt maatjes, gaat op elkaar lijken waardoor de aantrekkingskracht minder en minder wordt. Op het laatst heb je elkaar behalve niets meer te vertellen, ook niets meer te bieden in bed. Een man moet dus vooral zijn mannelijke kanten cultiveren en fijnslijpen. Hij moet zijn missie in het leven kennen en die –ondanks het gezeur van zijn vrouw die hem feitelijk test op doelgerichtheid – altijd op een volhardende en moedige manier nastreven. Uiteraard luistert een echte man wel naar zijn vrouw, maar hij neemt daarna zijn eigen beslissingen. Hierdoor kan de vrouw haar vrouwelijkheid bewaren en hem daarin ondersteunen. Dit wordt dan de derde fase van relaties genoemd. Man en vrouw ondersteunen elkaars diepste missies zonder dat de een macht over de ander gaat uitoefenen en op deze manier worden de ware rolpatronen weer zichtbaar. Want als mannen weer echte mannen worden, dan mogen vrouwen weer echte vrouwen zijn. Je raakt op deze manier veel minder snel uitgekeken op elkaar, want die ander is zo anders dan jij: dat is wat man-vrouw relaties tenslotte interessant maakt.

Veel aandacht ook voor seks in dit boek, maar het gaat dieper: “Het is niet alleen je genitale penetratie die haar diep raakt. De belangrijkste penetratie die zij voelt, is jouw liefdevolle overgave aan haar, door haar. Wat haar het meest in verrukking brengt, is de volheid van je aanwezigheid, het werkelijke binnengaan van haar lichaam met je bewustzijn.”  En dan over tantra en het inzicht dat het beter is om niet klaar te komen: “ Zie het onder ogen: zoals de meeste mannen heb je na een paar ejaculaties niet echt zin meer om haar te penetreren of met haar te vrijen. Je bent tevreden als je rust in de leegte van ontladen spanning. Je voelt niet meer het verlangen om je vrouw binnen te gaan, lichamelijk of emotioneel, zoals je dat deed voordat je ejaculeerde. Je vrouw voelt dat gebrek aan verlangen. Ze voelt zich daardoor afgewezen en die afwijzing is een vorm van angst. Ze geniet er misschien in oppervlakkig opzicht van je te laten ejaculeren, maar een dieper, wellicht niet uitgedrukt deel van haar zal je wantrouwen. Elke keer dat ze je meezuigt in een onbeheersbare behoefte om te ejaculeren, heeft ze je overwonnen. Ze heeft de leiding en is de baas over je. En diep van binnen weet ze dat de wereld hetzelfde met jou kan doen.”

Uiteindelijk is ‘De kracht van echte mannen’  een heel idealistisch boek. Deida gaat er bijvoorbeeld van uit dat mannen hun persoonlijke missie – het wat ze hier op aarde komen doen – al gevonden hebben. Ik denk dat velen daar überhaupt niet bij stilstaan en daardoor ook niet in hun kracht kunnen komen. Het vergt zelfreflexie en ik hoop van harte dat veel meer mannen daar in dit tijdperk aan gaan doen. Dit boek is daarbij een super hulpmiddel, sterker nog, wat mij betreft is het een must-read voor elke man (en vrouw). Het is overigens opgedeeld in ultrakorte hoofdstukken waardoor ook mannen/mensen die niet zo van lezen houden erin mee kunnen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: De kracht van echte mannen kost nu 7,50 ter gelegenheid van het 75 jarige jubileum van uitgeverij Gottmer.

Volgende keer bespreek ik: ‘ De kracht van echte vrouwen’, het antwoord op dit boek.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “Boekbespreking: ‘De kracht van echte mannen’”

  1. Gitte24 januari 2014 at 23:02 #

    Wauw!!!

    Bedankt voor de mooie samenvatting van dit boek en over je inzichten erover!
    Het klinkt geweldig!
    Ik ga alvast het boek voor de vrouwen lezen!!!

    Hartelijk dank!
    XXX
    Gitte

  2. Marike12 januari 2015 at 17:37 #

    Goede samenvatting maar wat vind je nu eigenlijk van het boek?

  3. Viola14 januari 2015 at 11:59 #

    Ehm, spat mijn enthousiasme niet van de pagina Marike?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.