Wat maakt iemand succesvol?

Deepak Chopra is een van mijn favoriete spirituele ‘meesters’ omdat hij het spirituele en het dagelijkse op een praktische manier combineert en uitlegt. Deze tekst van zijn hand over succes en verlangens vond ik zeer inspirerend. Enjoy!

“Een groot verlangen koesteren is de grootste vriend die je kunt hebben op je pad naar succes. Het geeft ‘jou’ een reden om voorwaarts te bewegen ondanks alle obstakels op je weg. Maar waarom zetten we ‘jou’ nu tussen aanhalingstekens? Omdat er meer dan een ‘jij’ is om rekening mee te houden. Mensen hebben verdeelde naturen. Plato zei het tweehonderd jaar geleden al toen hij de ziel vergeleek met een door twee paarden getrokken kar. Het witte paard trekt je omhoog en een zwart paard trekt je naar beneden. Welk paard ga je aanmoedigen? Jouw persoonlijke lot ligt in je eigen handen!

Om een beladen woord als ziel even terzijde te leggen: iedereen heeft de keuze om zijn of haar eigen verhaal te schrijven. Iedere beslissing die je neemt representeert een pennenstreek die jouw hoofdrolspeler – ‘jou’- naar het volgende hoofdstuk van je verhaal voert. ‘Jij’ bent daarom niets meer en niets minder dan je eigen creatie. Niemand heeft een vaste identiteit, eentje die al vastligt bij de geboorte of in je vroege kinderjaren. Iedere persoon kan zijn eigen verhaal bijschaven al naar gelang het zich ontvouwt.

Doe eens een stapje terug en stel jezelf de vraag: ‘Wie ben ik?’, dan kijk je als auteur van het verhaal naar je eigen creatie. Dit proces van het bouwen van je ‘zelf’ is een creatieve daad. Als je de buitenwereld de schuld geeft van al je problemen, als je steunt en kreunt bij al het ongeluk dat jou ten deel valt of wenst dat je een X-factor had om je lot te verbeteren (meer geld, betere ouders, een graad in de psychologie) dan gaan deze gedachten ook deel uitmaken van je verhaal. Zie hier het mysterie: het zelf is door jou zelf gecreerd. En dat geldt voor iedereen!

Dat brengt ons terug naar het verlangen. Iemand die aangedreven wordt door verlangens, maakt de grootste kans op succes. Iemand die geen verlangens koestert zal er ook niet achteraan gaan en dus ook nooit veel worden. Kijk maar naar het verschil tussen de twee.

Word je geinspireerd door verlangens, dan:
-ben je nieuwsgierig, open en je staat open voor nieuwe ervaringen.
-heb je niemand nodig om je te inspireren, dat komt van binnenin.
-wil je voor jezelf kunnen zorgen.
-spreek je je eigen waarheid.
-heb je inspirerende rolmodellen.
-voel je je aangetrokken tot een hoger doel.

Een ‘jij’ zonder aspiraties of verlangens:
-kijkt uit naar iets buiten jezelf en voelt je daarom onzeker.
-is bang om te verliezen en is daarom gulzig en gierig.
-meet zichzelf naar een standaard buiten zichzelf zoals uiterlijk, geld, bezittingen, status en macht.
-vertrouwt andere mensen niet gauw.
-neemt een defensieve en zelf-beschermende houding aan.
-heeft geen hogere doelen alles is alleen gericht op zichzelf.

Hoewel iedereen wel kan zien dat een ‘jij’ vol verlangens en dromen veel mooier is dan die ‘jij’ zonder, ligt er in deze maatschappij een hoop druk op het najagen van dat andere. We leven in een ethos waar gulzig wordt gezien als goed en egoisme – alleen aan jezelf denken – wordt op twee manieren gestimuleerd. In de eerste plaats doet men alsof het de houding van winnaars is, van genadeloze concurrenten. En in de tweede plaats promoot men het denken dat als jij niet voor jezelf zorgt, niemand anders dat zal doen. Tja, wie wil er in zo’n wereld nog idealistisch, zacht, toegeeflijk en niet-competitief zijn?

Wat men vergeet is dat er niets zwaks is aan iemand die verlangens en dromen koestert, sla de biografieen van Mahatma Gandhi of Martin Luther King er maar eens op na. Trouw blijven aan je dromen en verlangens is juist het tegenovergestelde van soft of zwak zijn. Beschrijf je het levensspel slechts in termen van ‘winnaars’ of ‘verliezers’ dan ga je voorbij aan de complexiteit van levensverhalen die we dagelijks met z’n allen schrijven. Momenten van overwinning halen het podium. Daarbuiten liggen jaren en jaren van uitdagingen die niemand ziet. De grootste uitdaging is om een ‘jij’ te schrijven die staat voor de ‘jij’ die jij ook werkelijk bent. Je hogere ‘jij’.

In mijn ervaring als een leraar van leiders zitten de meest succesvolle mensen vol met dromen en verlangens. Ze zien succes als iets innerlijks. Ze weigeren om slechte acteurs te zijn in beide definities van het woord: slecht in een rol die hen opgelegd is en slecht in hun persoonlijke gedrag. In een samenleving die wordt aangestuurd door adverteerders, massamedia, competitie en dynamische veranderingen is de verleiding groot om dan maar met de meute mee te hollen. En de meute rent altijd naar iets dat ‘daar buiten’ ligt. De meute geeft je wel een makkelijke identiteit: je hoort erbij, lekker veilig. Maar jouw eigen levensverhaal heeft maar een schrijver en de hoofdpersoon heeft maar een bron. Een ‘jij’ zonder verlangens zal dus nooit open staan voor alle mogelijkheden die binnenin je liggen”.

***

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.