Choco Addicts opgelet!

Ik ken maar weinig vrouwen – en mannen – die niet enorm kunnen genieten van een goed stuk chocolade. Ikzelf was vroeger, vooral voordat ik ongesteld moest worden, verslaafd aan melkchocolade met hazelnoten. Dikke repen kon ik ervan wegcrunchen. Bevredigd raakte ik daar uiteraard niet van, want als toetje kon ik daarna nog best een litertje van drie chocolades (wit, melk en puur) slagroomijs wegwerken. Inmiddels weet ik dat bewerkte chocolade heel, heel ongezond is en stapte ik overgestapt op rauwe cacao korrels die ik – voor de broodnodige chocokicks – door mijn musli roer.

Wat maakt chocolade dan zo onweerstaanbaar? Rauwe cacao bevat twee stofjes: anandamine en phenylethylamine. Anandamine wordt in je hersens aangemaakt als je blij bent en het eten van rauwe cacao geeft je dus een extra blij gevoel. Daarnaast bevat rauwe cacao ook nog eens enzymen die zorgen dat dit stofje langer in je lichaam blijft circuleren, waardoor je ook langer blij blijft. Je hoeft er in tegenstelling tot supermarktchocolade dus helemaal niet veel van te eten om een bevredigd gevoel te krijgen. Phenylethylamine is een stofje dat je het gevoel geeft dat je verliefd bent. Blij en verliefd, tja, geen wonder dat we eraan verslaafd zijn en daarom is rauwe cacao ook een van de populairste superfoods.

Nog meer voordelen van het eten van rauwe cacao:

Zeer hoog percentage antioxidanten. Omdat het – in tegenstelling tot commerciële chocolade – niet verhit is geweest, blijven alle voedingsstoffen intact. Rauwe cacao bevat dan ook het hoogste aantal antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld.

-Er zit magnesium in dat het hart beschermt en goed is voor je spieren, zorgt voor eiwitopbouw in ons lijf, ontspant menstruatiepijn en helpt sterke botten te krijgen en houden.

-In rauwe chocolade zit veel ijzer. We hebben ijzer nodig om ons bloed gezond te houden en bloedarmoede tegen te gaan.

-Het bevat veel Omega 6 vetzuren. Vooral belangrijk als je geen of weinig vlees en noten eet. De verhouding omega 3 en omega 6 in je lijf moet namelijk in balans zijn. Mits in de juiste verhouding met 3 (4:1) vermindert omega 6 onder andere de kans op huidaandoeningen, werkt het bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend en stimuleert je immuunsysteem.

-In rauwe chocolade zit Chromium dat helpt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, zodat je dus helemaal geen zin hebt om continu te snacken.

-Het bevat Zink dat een belangrijke rol speelt in het behouden van een gezond en goedwerkend immuunsysteem.

-In rauwe cacao zit Koper dat zorgt voor de vorming van pigment van het haar, (ook weer) een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling.

-Er zit veel Vitamine C in onbewerkte cacao. Wanneer cacao bewerkt wordt – bijvoorbeeld om repen van te maken – gaat alle vitamine C,  en ook alle andere vitaminen en mineralen, verloren.

Voor de fans van chocotaarten en ander chocolekkers geldt dus: let erop dat de cacao in deze producten niet verhit is geweest en kies dus voor rawfood-chocotaarten, gebakjes en gebruik het in smoothies, bijvoorbeeld in combi met banaan.

Je bestelt biologisch geteelde, rauwe cacao hier in poedervorm of in nibs (korrels). Ik wens iedereen veel rauw cacao-genot!

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.