Boekbespreking: Eet jezelf mooi!

Tot mijn grote vreugde verschijnen er steeds meer boeken op de markt over goede, voedzame voeding die mij aanspreken. Een voorbeeld daarvan is het boek ‘Eating for Beauty’ door David Wolfe dat er nu ook in Nederlandse uitgave is. Op de achterflap zegt de auteur het prachtig: ‘Jezelf goed voeden is een kunst. Het is een kunstvorm. Iedere hap is een penseelstreek. Iedere keer dat je slikt, voeg je een nieuwe kleur toe. Iedere maaltijd is een wolk of een boom of een bloem – het deel van het schilderij dat jij wordt. Jij wordt een alsmaar aantrekkelijker kunstwerk. Jij bent een kunstwerk in uitvoering.’

Eating for Beauty lijkt, zoals de titel suggereert, vooral gericht op voeding die je mooier maakt. Maar als je gaat lezen, blijkt het ( zoals we uiteindelijk allemaal wel weten) andersom te zijn: het gaat over voeding die je gezonder maakt. En een van de bijverschijnselen van een gezond persoon is dat diegene mooier is. De huid gaat stralen, het haar glanzen en je gewicht blijft op peil, om maar een paar dingen te noemen. Mooier word je dan ook van binnen en dat wordt in dit boek prachtig geillustreerd door Kirliaanse foto’s. Wat dat zijn? In feite is het aurafotografie. De foto’s leggen de elektromagnetische stralingspatronen van objecten vast. Deze lichtpatronen zijn voor onze ogen niet zichtbaar.

Omdat het boek rawfood propageert, staan er ‘aura-foto’s’ van diverse biologische voedingsmiddelen in, en dan vaak in gekookte en ongekookte versie om het verschil goed te laten zien. Kijk bijvoorbeeld naar de bovenstaande gestoomde bio-broccoli en rauwe bio-broccoli. En de tomaten hieronder? Welke wil jij het liefst eten? De rechter! Waar ik bij moet aantekenen dat ik er niet aan moet denken om voortaan alleen nog maar rauwkost te eten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat gekookt (gestoomd) en rauw met elkaar in evenwicht moeten zijn voor een gezond lichaam.

Nog een opvallend, kort hoofdstuk in het boek gaat over niet-schoonheidsbevorderende plantaardige voedingsmiddelen. We weten inmiddels dat o.a. geraffineerde suiker bepaald geen beauty van je zal maken. Maar wist je ook dat bonen helemaal niet gezond zijn? In het boek staat: ‘Bonen (peulvruchten) bevatten ruwe, irriterende eiwitten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Van nature bevatten bonen bijzonder veel alkaloiden; zo beschermen bonen zich om niet door dieren te worden gegeten. Sommige van deze bestanddelen zijn toxische cyanogenen, zoals cyanide (bv in wilde limabonen). Rauwe bonen en peulvruchten bevatten ook hemagglutininen die bloedklonten veroorzaken en stoffen die de vertering van eiwitten voorkomen. Rauwe tuinbonen zijn zeer giftig en hoewel de gifstoffen grotendeels door koken worden vernietigd is hun aanwezigheid een teken dat bonen geen natuurlijke voedsel zijn voor menselijke consumptie. Van alle bonen zijn sojabonen overigens het minst grof, ze bevatten meer vet dan eiwitten.’

Ook het eten van aardappelen en graangewassen zoals tarwe en producten gemaakt van tarwekorrels (pasta en brood) zijn niet schoonheidsbevorderend. Ze maken de huid bleek en flets en bevatten gluten die ontstekingen in je darmen kunnen veroorzaken.

Ik heb genoten van dit boek, er staan dingen in die ik nog niet wist en hoewel ik het minder poetisch/spiritueel geschreven vind dan de achterflap doet vermoeden, kan ik het zeer aanbevelen. ‘Eating For Beauty’ wordt uitgegeven door Belfra Publishers voor Succes BV, ligt nu in de winkel, kost 24,50 euro en is onder andere hier te bestellen.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.