Antidepressiva: to slik or not to slik?


Depressie, ziekmakende stress en burn-out, het zijn in deze tijd tamelijk normale woorden voor ‘ziektes’ waarmee jaarlijks duizenden mensen te maken hebben.  Antidepressiva. Uiteraard bestaan er echte geestelijke kwalen die je ervan weerhouden om een normaal, lekker leven te leiden. Het is dan zaak om (liefst holistische) doktoren te raadplegen en wellicht tijdelijk medicijntherapie toe te passen. Maar ben je geestelijk ziek als je langer dan een paar weken of maanden treurig en lusteloos bent? In deze maatschappij, waar iedereen ‘recht’ denkt te hebben op geluk en voorspoed, wordt er naar mijn smaak veel te snel naar anti-depressiva gegrepen. Bijna een miljoen mensen in Nederland slikt ze, soms tijdelijk, soms over zeer lange periodes.

Als er een naaste overlijdt bijvoorbeeld, je relatie uit gaat, je werkloos raakt, ja, dan voel je je ellendig en kruip je het liefst weg in een hoekje en begin je al te huilen als iemand naar je wijst. Van dat rotgevoel wil je zo snel mogelijk áf. In deze snelle, instant-consumeer maatschappij is het niet meer gebruikelijk om stil te staan bij leed, verdriet en pijn. We willen doorhollen met ons leven. Terwijl ook stilstaan, langzaam lopen en ja, soms kruipen bij het leven hoort. Narigheid hoort bij de normale fases in het leven, sterker nog: je groeit ervan, het maakt je een rijker, completer mens. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag of verdriet, de een uiteraard wat heftiger dan de ander. Bij de een is de reden zeer aanwijsbaar, en bij de ander is de oorzaak minder duidelijk. Depressief worden getuigt in feite van een zeer dringende behoefte om uit een situatie te komen, of iets te krijgen waar je intens naar verlangt. De toestand dwingt je om het rustiger aan te doen en je terug te trekken. Is dit dan altijd een ‘probleem’ waar meteen ‘iets aan gedaan’ moet worden? Ik denk pertinent van niet.

Niemand vindt het leuk om zich onprettig te voelen en steun krijgen van vrienden en familie is in nare periodes van het leven onontbeerlijk. Maar de consequenties van het slikken van anti-depressiva zijn vaak groot. De lijst met bijwerkingen is schrikbarend: je lichaam en geest worden compleet ontregeld en het duurt lang voordat je – na het slikken ervan – weer een beetje ‘afgekickt’ bent. Want let wel: deze medicijnen zijn zeer verslavend. Nog een overweging: bedenk dat dit soort chemische middelen worden gemaakt door commerciele bedrijven die er heel veel geld mee verdienen. Hun primaire doel is echt niet jouw welbevinden, hun primaire doel is: winst maken. Zoveel en zo snel mogelijk. Zij maken je middels allerlei marketingtrucs, die in veel gevallen ook doktoren beinvloeden, wijs dat je de pillen ‘nodig’ hebt om van je ellende ‘af te komen’. Trap er niet in. Je lijf is wijs genoeg om zichzelf te herstellen. Er zijn andere manieren om zware tijden het hoofd te bieden.

Hier mijn Top 3 van levenswijzen die lichaamseigen feel-good stofjes door je bloed laten ruisen waardoor je je zienderogen beter gaat voelen:

*Goede voeding.
De meeste mensen weten tegenwoordig helemaal niet wat hun lijf ‘voedt’ en wat slechts dient als vulling. Ik durf te beweren dat het overgrote deel van wat mensen normaliter eten slechts bestaat uit vulling. Hoe kun je verwachten dat je lichaam en geest goed kunnen functioneren als ze niet gevoed worden??? Zorg daarom dat je het juiste eet en drinkt. Suiker, alcohol en sigaretten moet je echt-echt-echt weglaten. Het is puur vergif. Eet daarentegen veel groente en – in mindere mate – fruit.

Ook de juiste vetten zijn heel erg belangrijk. Visolie – lange keten Omega 3 vetzuren met 2 tot 4 gram EPA – per dag is essentieel voor het goed laten functioneren van je brein. Vervolmaak je salades met koud geperste olijfolie en bak en braad in kokosolie. Ook vitamine D kan een krachtig instrument zijn tegen depressie. Omdat we in het noorden wonen, krijgen we ’s winters weinig (zon)licht wat depressies kan verergeren en dan is extra vitamine D3 slikken een goed hulpje. Daarnaast kan vitamine B12 en een vitamine B-complex zorgen voor meer energie, zowel geestelijk als lichamelijk.

*Beweeg!
Rustige duurlopen zijn op korte termijn in veel gevallen net zo effectief als medicijnen zoals Prozac. Tijdens het lopen komt er endorfine en andere hormonen vrij die je een natural high bezorgen. Bovendien zorgt buiten zijn voor lekkers, in de vorm van veel zuurstof in je bloed waardoor je er sowieso beter uit gaat zien en voelen.

Maar er is meer aan de hand. De Franse psychiater Daniel Servan-Schreiber beschrijft in zijn boek Uw brein als medicijn, in het hoofdstuk ‘Prozac of Puma?’ waarom regelmatig hardlopen een gunstige werking heeft op de hersenen. Volgens Servan-Schreiber bestaat er een sterke wisselwerking tussen het hart en de emotionele hersenen. Een goed, coherent hartritme heeft een rustgevende invloed op het emotionele brein. De Franse psychiater gaat zelfs zover door te stellen dat je met een goed hartritme depressiviteit en angststoornissen kunt genezen. Negatieve gedachten hebben onmiddellijk invloed op je hartritme. Een gedachte aan een nare ervaring, maar ook een negatief zelfbeeld, maakt het hartritme chaotischer, minder coherent. Dat licht chaotische ritme heeft vervolgens zijn slechte uitwerking op de hersenen. Positieve gedachten daarentegen zorgen voor een harmonisch hartritme.
Sporten is dus een super aanvulling en heb je er geen ervaring mee, dan is het handig als het onder begeleiding gebeurd. Er zijn in Nederland runningtherapeuten actief die curisten in groepjes begeleiden en helpen met trainingsschema’s. Ben je echt geen hardloper, dan kun je ook met andere sporten je hart en hersens blijer stemmen. Minimaal drie keer per week een half uur stevig doorfietsen, wandelen of trainen in de sportschool heeft na enkele maanden – ja, je moet het wel volhouden – hetzelfde effect als het gebruik van antidepressiva.

*Slaap is essentieel voor een gezonde geest.
Krijg je niet genoeg, dan verhoog je het ontstekingsniveau in je lichaam. Ontstekingen die veelal niet zichtbaar zijn, veroorzaken depressie, diabetes, hart-en vaatziekten en kanker. Je moet genoeg slapen om gezond te kunnen zijn. Sommigen beweren dat ze met vier, vijf uurtjes per nacht door kunnen. Ik beweer dat je minimaal zeven en liefst acht a negen uur slaap nodig hebt.

Zet die televisie dus in vredesnaam eens uit en kruip op tijd onder de wol. Leer luisteren naar je lichaam, dat geeft echt wel aan als het moe is. Het moet de kans krijgen om te regeneren en dat doe je niet door crimeseries en andere ellende te bekijken op tv: daar krijg je juist stress van.

Ik wens iedereen veel wijsheid en gezondheid <3 En een ieder die nog meer wil lezen over dit onderwerp, verwijs ik graag naar deze site. Hierop wordt o.a. uitgelegd dat depressie geen chemische disbalans in de hersens is, zoals sommige doktoren ons willen laten geloven.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.