Oorzaken van kanker

Onlangs had ik het met iemand over waarom zoveel mensen kanker krijgen in de huidige maatschappij. Ook al ben ik geen arts, ik heb daar wel een paar ideeën over. Een aantal ervan las ik onlangs haast letterlijk terug in het boek ‘Pukka – een Ayurvedische Lifestyle’ door Sebastian Pole. Het geeft in ieder geval stof tot nadenken:

Pole schrijft: ‘De World Health Organisation heeft verklaard dat 30% van alle kankers te maken heeft met voeding, het immuunsysteem of omgevingsfactoren. 14% wordt veroorzaakt door roken en 23% door infectieziekten. Er zijn vier elementen die waarschijnlijk een grote rol spelen bij het veroorzaken van kanker: verhoogde consumptie van suiker, chronische ontstekingen, moderne veehouderij, blootstelling aan industrieel geproduceerde chemicaliën’. Ik bespreek er hier twee waarmee ik mijn stelling ‘suiker, zuivel en vlees zoveel mogelijk vermijden’ onderstreep:

1. Verhoogde consumptie van suiker. Kwaadaardige tumoren hebben glucose nodig om te overleven. Als jagers/verzamelaars aten we naar schatting 2 kilo suiker per jaar (in de vorm van honing). In 1850 aten we al 5 kg suiker en in 2004 was dat 70 kg per jaar. Wanneer we suiker eten, scheidt ons lichaam het hormoon insuline af dat er voor zorgt dat glucose onze cellen kan binnendringen om energie op te wekken. Dat gaat gepaard met de afgifte van IGF (Insuline-like Growth Factor), een hormoon dat celgroei stimuleert waardoor weefsels sneller groeien. Insuline en IGF kunnen echter ook ontstekingen in de hand werken die kanker kunnen veroorzaken. Als je veel suiker eet, verhoog je de kans op vermenigvuldiging van cellen, een essentiele factor in de ontwikkelingscyclus van kanker. Culturen die weinig suiker gebruiken, kennen de minste gevallen van kanker.

2. De moderne veehouderij. Vanwege een enorme toename in de consumptie van zuivel en vlees, moesten boeren op zoek naar ‘efficientere’ productiemethoden. De dieren worden niet meer gevoed met gras, maar worden nu meestal opgefokt in batterijbedrijven en gevoed met mais, soja en tarwe. Dit heeft geleid tot een wanverhouding in het dieet van de dieren: de ratio tussen essentiele Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Deze vetzuren moeten in een verhouding van 1:3 in ons weefsel aanwezig zijn. In gras is de verhouding 1:1, maar in graan (wat de dieren nu dus krijgen) schommelt het tussen 1:20 en 1:40!. De Omegavetzuren werken in een dynamisch evenwicht: Omega 6 slaat vetten op, laat het bloed samenklonteren en kan ontstekingen bevorderen. Omega 3 helpt vetten verminderen, verdunt het bloed, voedt het zenuwstelsel en houdt ontstekingen (en de bijbehorende celgroei) onder controle. Landen die het meest zuivel- en vleesproducten (die afkomstig zijn van met granen gevoed vee) consumeren kennen MET AFSTAND de hoogste kankercijfers.

Eet dus zo min mogelijk geraffineerde suiker – echt het is te doen – kies als je wel vlees wilt eten alleen biologisch vlees van met gras gevoede koeien en neem zo min mogelijk zuivel. Daarmee voorkom je overigens niet alleen kanker, maar help je jezelf ook af van andere rottige kwaaltjes (die ik in een andere post zal bespreken). Voorkomen is beter dan genezen!

(Bron: Pukka, een Ayurvedische Lifestyle)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.