Jamie Oliver wint strijd tegen ammoniac-hamburger

[For English scroll down]

Ik was altijd al een fan, maar nu kan hij helemaal niet meer stuk. Chef Jamie Oliver heeft net een overwinning behaald op een van de grootste fastfood ketens ter wereld. Kort nadat de bekende tv-kok liet zien hoe McDonalds hamburgers worden gemaakt, verklaarde de franchise onderneming dat het zijn recept zal veranderen.

Wat was er aan de hand? Volgens Jamie Oliver worden de delen vlees die voor hamburgers worden gebruikt, ‘gewassen’ in ammonium hydroxide (ammoniac). Voordat dit wordt gedaan, is het vlees ongeschikt voor menselijke consumptie. Oliver zegt: “Ze nemen goedkoop vleesafval dat je misschien voor honden kunt gebruiken, maar dat na dit proces terecht komt in hamburgers voor menselijke consumptie.”
Naast het feit dat dit vlees zeer laag is van kwaliteit, is het was-proces met ammonium hydroxide uiteraard slecht voor de gezondheid. Jamie: “Waarom zou je als weldenkend mens vlees dat vol zit met ammoniac in je mond stoppen – en in de monden van je kinderen?”

In de Verenigde Staten is men al gestopt met het wassen van vlees in ammoniac, een proces waarbij microben worden gedood, maar dat uiteraard giftig is voor de mens. De officiele website van McDonalds laat weten dat hun vlees zo goedkoop is omdat ze goedkoop kunnen inkopen vanwege de afname van grote hoeveelheden. Maar dat ze de beste kwaliteit leveren. Ook ontkent het bedrijf dat men het recept van hamburgers heeft veranderd om Jamie Olivers campagne. Wel geeft men toe dat men sinds kort geen ammoniac meer gebruikt.

Jamie Oliver is sowieso druk met het voeren van actie tegen fastfood. Onlangs demonstreerde hij aan kinderen hoe kipnuggets worden gemaakt. Nadat de beste delen van de kip zijn verwijderd, wordt wat over blijft – vet, huid en organen – gemalen om te dienen als vlees voor deze ‘lekkernijen’.

 

English:

Hamburger chef Jamie Oliver has just won a battle against one of the largest fast food chains in the world. After Oliver showed how McDonald’s hamburgers are made, the franchise announced it will change its recipe.

According to Oliver, the fatty parts of beef are “washed” in ammonium hydroxide and used in the filling of the burger. Before this process, according to the presenter, the food is deemed unfit for human consumption.

According to the chef and presenter, Jamie Oliver, who has undertaken a war against the fast food industry: “Basically, we’re taking a product that would be sold in the cheapest way for dogs, and after this process, is being given to human beings.”

Besides the low quality of the meat, the ammonium hydroxide is harmful to health. Oliver calls it “the pink slime process.”

“Why would any sensible human being put meat filled with ammonia in the mouths of their children?” asked the chef, who wages a war against the fast food industry.

In one of his initiatives, Oliver demonstrates to children how nuggets are made. After selecting the best parts of the chicken, the remains (fat, skin and internal organs) are processed for these fried foods.

The company, Arcos Dorados, the franchise manager in Latin America, said such a procedure is not practiced in the region. The same applies to the product in Ireland and the UK, where they use meat from local suppliers.

In the United States, Burger King and Taco Bell had already abandoned the use of ammonia in their products. The food industry uses ammonium hydroxide as an anti-microbial agent in meats, which has allowed McDonald’s to use otherwise “inedible meat.”

Even more disturbing is that because ammonium hydroxide is considered part of the “component in a production procedure” by the USDA, consumers may not know when the chemical is in their food.

On the official website of McDonald’s, the company claims that their meat is cheap because, while serving many people every day, they are able to buy from their suppliers at a lower price, and offer the best quality products.

In addition, the franchise denied that the decision to change the recipe is related to Jamie Oliver’s campaign. On the site, McDonald’s has admitted that they have abandoned the beef filler from its burger patties.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Jamie Oliver wint strijd tegen ammoniac-hamburger”

 1. hondenvoerkiezen.nl2 oktober 2014 at 16:32 #

  Vet- en suikerrijk voer maakt honden zwaar
  Hondenvoer dat rijk is aan zout, suiker, olie en vetten zorgt ervoor dat honden gauw te ongezond
  worden.
  Producenten van hondenvoer voegen zelfs kleurstoffen toe, en dat
  terwijl honden kleurenblind zijn.
  Een bepaald merknaam hondenvoer dat wordt aanbevolen als ‘met
  veel kip ‘, bevat enkel 4% stukjes kip.
  De grootste producenten hebben enkele dingen overeenkomstig: lage prijzen en gebruiken goedkope producten.
  De kwestie is dat baasjes niet weten dat er gezondere alternatieven voor handen zijn, en dat baasjes
  erg loyaal zijn aan een merk.
  De voornaamste oorzaak van overgewicht bij honden ligt niet aan het type voedsel,
  maar met name de hoeveelheid en een tekort aan beweging.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.