‘Alles over Niets’: fijn lees en kijkvoer

Het kwam een paar keer langs in de media en via mijn mailbox en ik werd toch wel nieuwsgierig. Een boek dat ‘Alles over niets’ heet. Er bleken ook nog twee cd’s – eentje met speelfilm, eentje met interviews – bij te horen. Onderwerp? Advaita, oftewel non dualiteit. Ik kreeg er zin in!

Het boek had me meteen bij de lurven, want het is precies zoals ik een boekje over de Nederlandse ‘goeroes’ zou samenstellen. Het zijn er veertien geworden en er is eerst ruimte voor een introductie van de persoon, waarop een full quote interview volgt over waar het leven en advaita volgens hen over gaat. Aan het woord komen behalve samensteller Paul Smit: Jan Koehoorn, Jan van Delden, Joanika Ring, Hans Laurentius, Erik van Zuydam, Jan van Rossum, Han van den Boogaard, Annette Raaijmakers, Jan van den Oever, Arold Langeveld, Hans Tibben, Roeland de Looff en Zoë Joncheere.

Hoewel iedereen feitelijk over hetzelfde vertelt – wij zijn energie en vormen allemaal een geheel, en zijn geen afzonderlijke gefragmenteerde deeltjes – doen ze dat toch allemaal op hun eigen manier. Daarom is het boek een leuk document voor een ieder die nog een Nederlandse ’teacher’ zoekt die satsang geeft en/of boeken geschreven heeft over dit onderwerp. Ik ga zelf vaak naar Isaac Shapiro (een Australier) en beleef de satsang in het Engels, maar ik merk dat het toch fijn is om deze materie in je landstaal te horen.

De cd’s zijn ter aanvulling ook waardevol. De cd met interviews brengt de geïnterviewden tot leven: we zien ze praten, bewegen, antwoorden op de vragen die dj Patrick Kicken stelt over het leven, advaita en de vragen waar mensen mee zitten. De cd met de film is leuk ter illustratie van het leven van alledag en hoe er door het gros van ons nog wordt gedacht over wat of wie we zijn. We geloven toch vrijwel allemaal nog dat we ons lichaam, onze gedachten, onze emoties en onze sociale rollen (vader, moeder, huisvrouw, ambtenaar, geliefde, vriend etc. etc. ) zijn. Sterker nog: sommigen denken dat ze hun spullen zijn: de auto, het huis etc. In de film worden deze gedachten ontkracht middels een leuk, luchtig scenario met aansprekende acteurs en actrices: uit het leven gegrepen. Deze acteurs en actrices hebben zich, net als de mensen achter de schermen, overigens allemaal belangeloos voor dit project ingezet. Chapeau daarvoor, dankbaar!

De initiatiefnemers van dit project zijn Veronica DJ Patrick Kicken en cabaretier/spreker Paul Smit. Zij praten via podcasts op iTunes en via deze internetsite wekelijks op luchtige wijze over Bewustzijn. Ook een aanrader!

Hier een trailer van de film:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “‘Alles over Niets’: fijn lees en kijkvoer”

  1. Arold Langeveld9 juli 2013 at 20:09 #

    Leuke reactie, Soulwoman!

    Arold

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.