Wakkerschudder van Geert Kimpen: ‘De Prins van Filettino’

Na een aantal columns waarin de oplettende lezer zijn irritatie, bezorgdheid en ook woede almaar zag stijgen, schonk schrijver Geert Kimpen het boek ‘De Prins van Filettino’ het levenslicht. Kimpen is een zeer sociaal bewogen man en maakt zich terecht druk om hoe het er in de huidige maatschappij, en economie aan toe gaat. De regering lijkt het spoor compleet bijster en kondigt bezuiniging na bezuiniging aan terwijl wij burgers toch vooral moeten blijven consumeren. Niemand snapt er meer een jota van. Het moet toch anders kunnen, zo denkt Geert, en warempel, het kan! In het najaar van 2011 ziet Kimpen, die in 2006 debuteerde met ‘de Kabbalist’, een item in het journaal over het Italiaanse bergdorpje Filettino. De burgemeester verzet zich tegen de bezuinigingsdrift van Italië en Europa, verklaart zijn dorp onafhankelijk en roept zichzelf tot prins uit. Bovendien voert het bergdorp een eigen munt in.

Dit waargebeurde gegeven neemt Geert als onderwerp voor zijn boek. Het kleine dorp Filettino in dit verhaal illustreert op ludieke en inzichtelijke wijze het grote geldleed waar we uiteindelijk allemaal mee te maken hebben. In Filettino ontstaat een nieuwe samenleving: kleinschalig, duurzaam en verdraagzaam. Geerts verhaal is amusant en herkenbaar en ik ben menige keer in lachsalvo’s dan wel en ‘Yes!’ geroep uitgebarsten. Geert weet als geen ander types te creëren die ondanks hun sprookjesachtigheid – ze zijn niet al te ingewikkeld en vertonen niet al teveel diepgang – toch grote sympathie opwekken. Je herkent jezelf in menige Filettino-bewoner. Daarnaast wordt het geldverhaal al lezende steeds duidelijker. Zelfs mensen die al gauw in complottheorieen denken of de boel snel ‘relativeren’, zien dat we allemaal tot over onze oren in de ellende zitten. Regeringen kunnen het niet oplossen, die kunnen het alleen maar erger maken. Tenzij ze tot inkeer komen…

Geerts boek is ideale vakantielectuur, maar niet op de traditionele ‘vluchten voor de werkelijkheid’ manier. Het zet aan tot nadenken over hoe het anders kan, navoelen over hoe we het willen in onze eigen dorpjes en steden. Ik ben al geruime tijd bezig met bewust leven, maar ik heb er na het lezen van dit boek voor gekozen om meer locale producten en diensten te kopen zodat de ondernemers hier, in mijn stadje, het beter krijgen. Nu die eigen munt nog! Ik zal de Burgemeester van Alkmaar er eens over interviewen, want ik hoop van harte dat het niet bij dit leuke – en toch ook enigszins verontrustende – boek en een berg idealisme blijft.

De Prins van Filettino geschreven door Geert Kimpen ligt in de boekhandel – of als ebook – op je te wachten en kost 19,95. ISBN: 9789029587587

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.