5 x Anti Stress

Verhoogde bloeddruk, darmproblemen, hoofdpijn: stress is de grootste killer van de westerse wereld. Het veroorzaakt allerlei (op termijn ernstige) kwalen. Maar wat de meeste mensen weerhoudt van een relaxtere leefstijl is dat ze denken dat er meteen grootste dingen moeten worden veranderd om spanning te verminderen. Terwijl het juist vaak de schijnbaar kleine dingen zijn die stress veroorzaken.
Hier vijf stressoren die je tamelijk gemakkelijk kunt lozen:

Stressor 1: Uitstelgedrag
Veel mensen zijn overkritisch op zichzelf en luisteren continue naar de stemmetje in hun hoofd dat zegt dat ze niet goed genoeg zijn en niet goed genoeg presteren. Het maakt dat je als ‘verlamd’ raakt: er komt niets meer uit je handen. Zelfs kleine dingen laat je liggen, je stelt alles uit. To-Do lijstjes maken helpt dan niet meer, ze bezorgen je alleen maar een nog groter gevoel van van alles ‘moeten’. Zaken die mensen dan gaan uitstellen zoals werkzaamheden op het werk, schoonmaakwerk thuis en zelfs naar de wc gaan (!) hebben op de langere termijn grote gevolgen.
Oplossing: Pak het bij de wortel aan. Bekijk dus eerst eens waar dat gevoel van niet goed genoeg zijn vandaan komt. Meestal heeft het te maken met opvoeding en de omgang met je ouders. Kom dan tot het besef dat je verleden verleden is, en dat je het NU anders kunt doen. Je bent goed zoals je bent. Een tijdlang therapie- of coachingsessies volgen is voor veel mensen een sleutel tot verandering hierin. Want dringt het besef dat ook jij waardevol bent op deze planeet door – hoe nietig je je soms misschien ook voelt, dan krijg je vanzelf weer zin in van alles. Zelfs in die kleine rotklusjes die je aldoor hebt uitgesteld wegens ‘geen zin’.

Stressor 2: Rommel in je omgeving
Ken je dat gezegde ‘Rommel in huis is rommel in je hoofd’? Omring jij jezelf met troep, ligt je kleding van eergisteren nog op je bed, staat je keuken vol met onafgewassen servies en ziet je bureau eruit alsof er een bom op is ontploft? Het veroorzaakt stress. Het kan zelfs resulteren in een kort lontje waardoor je je medemensen afsnauwt, absoluut geen focus meer hebt en daardoor niet creatief kunt zijn. Daarbij komt natuurlijk dat je in een onopgeruimd huis of op een onopgeruimde werkplek dingen niet terug kunt vinden. Waardoor ook weer spanning ontstaat: ‘waar zijn mijn sleutels/mapjes/aantekeningen?’
Oplossing: Organiseer jezelf. Kies wekelijk of zelfs dagelijks een vast moment om op te ruimen en schoon te maken. En houd je eraan: of je nu zin hebt of niet. Wen jezelf aan om belangrijke dingen op vaste plekken neer te leggen zodat je ze altijd terug kunt vinden. Maak er speciale bakjes en vakjes voor.

Stressor 3: Klagende vrienden
Omgaan met ‘giftige’ vrienden is een grote stressfactor. Veel mensen zijn zich niet bewust dat ze zo iemand in hun leven hebben. Ze denken gewoon dat het leven voor diegene gewoon niet meezit en luisteren urenlang naar geklaag of gezeur. Ga je vaak om met mensen die veel klagen of vaak negatief praten over anderen (die er niet bij zijn), dan geeft dat het gevoel dat je moet compenseren door extra positief te zijn om de stemming te harmoniseren. Dat is een stressvolle verantwoording om op je schouders te nemen. Bovendien weerhoudt het jou weer om de emoties die door je heen gaan echt te voelen. Uiteraard gebeurt dit compensatiegedrag automatisch en zonder dat je er erg in hebt. Je bent wat aan het sussen en het troosten, maar aan het eind van de dag voel je je doodmoe.
Oplossing: Check of je zulke mensen in je nabije omgeving hebt. Hoewel je veel om iemand kunt geven, is het vaak moeilijk om toe te geven dat iemand als vergif op je werkt. Accepteer dit vervolgens en probeer je – als diegene weer eens een klaagzang afsteekt, om een mentale knop om te draaien en de inhoud niet tot je door te laten dringen. Ga vervolgens niet mee in hun verhaal, switch bijvoorbeeld zelf naar een positiever onderwerp. Kan diegene er niet in mee gaan en blijft het klagerige gedrag? Neem dan meer afstand. Kijk ook of je diegene nog wel een-op-een wilt ontmoeten, sommige vrienden doen het beter in groepen.

Stressor 4: Te laat zijn
’s Ochtends al beginnen met haast geeft een enorme berg stress. Je hele dag komt zo in het teken te staan van ‘niet op tijd’ komen en dat triggert weer de angst om niet goed genoeg te zijn (zie 1) en gevoelens van teleurstelling in jezelf omdat je gewoon niet op tijd kunt komen. Om nog maar niet te spreken van fysieke gevolgen zoals hartkloppingen en maagzweren. Chronisch te laat komen komt volgens experts niet per definitie door een slecht time-management. Het is vaak een karaktertrek of een mindset die je nader kunt bestuderen.
Oplossing: Je kunt dit natuurlijk aanpakken door jezelf een beetje om de tuin te leiden door je klok en horloge een half uur vooruit te zetten. Maar deze oplossingen zijn wellicht beter:
*Doe geen laatste korte e-mail of voicemail checks vlak voordat je ergens naartoe gaat. Dat kost altijd meer tijd dan je denkt.
*Tel altijd een half uur extra tijd bij een klus of reistijd. Dus denk je dat je er een uur mee bezig bent, of een uur moet reizen? Reken dan op anderhalf uur.
*Neem niet teveel hooi op je vork. Plan niet meer dan een afspraak per dagdeel zodat je genoeg tijd tussendoor overhoudt om tussendoor een momentje voor jezelf te pakken.
*Denk vooruit en bereid je voor. Leg bijvoorbeeld kleding die je wilt dragen alvast neer, en doe spullen die je de volgende dag nodig hebt alvast in je tas.

Stressor 5: je kleding
Het klinkt misschien onzinnig, maar als je vaak over- of underdressed bent, kan dat tot veel stress leiden. Denk maar aan geen jasje of trui bij je hebben terwijl het weer omslaat en je het de hele middag koud hebt in de kantoor-airco. Of te hoge hakken dragen terwijl je een heel eind over de Amsterdamse keitjes moet open naar je afspraak. Het lijken kleine dingen, maar je kunt je onmogelijk concentreren als je het koud hebt en constant balanceren op je prachtige, doch ongeschikte schoenen is erg vermoeiend. Net als in een spijkerbroek en t-shirt verschijnen op een formele bijeenkomst waarbij iedereen er zakelijk uitziet. Of je in maatje 38 persen terwijl je eigenlijk 42 hebt. Het geeft allemaal een naar gevoel en dus stress.
Oplossing: Plan op voorhand. Denk de avond tevoren over wat je de komende dag gaat doen. Kleed je altijd in laagjes of neem een ‘laagje’ extra mee in de vorm van een vest of jasje. Informeer voor gelegenheden over de dresscode, draag geen wit op belangrijke dagen (daar krijg je geheid vlekken op), koop de juiste kledingmaat en neem desnoods een schoenenwissel mee.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.