Omdat je het waard bent…

Omdat je het waard bent. Tijdens reunies van – bijvoorbeeld – de middelbare school valt het op: de een herken je bijna niet omdat diegene zo extreem verouderd is, terwijl een ander er eeuwig jong uit blijft zien. Mij wordt vaak gevraagd naar mijn ‘geheim’ van er jong uitzien. Behalve ‘goede genen’ zijn daar volgens mij een aantal zaken debet aan. Hier mijn Top 9.

1. Pas op in de zon
Ja, met een beetje kleur in je gezicht zie je er al gauw ‘jong en gezond’ uit. Daarom willen we graag bruin worden en velen van ons zie ik op het strand of in de tuin nog steeds urenlang ‘bakken’. Moet ik nog uitleggen dat je daarvan vroegtijdig een oude, rimpelige huid krijgt? Oke: zonlicht bevat UV-A en UV-B straling die uitdroogt en je huid minder elastisch maakt. En dan krijg je dus zo’n lederen koppie… We hebben zonlicht ook nodig voor de aanmaak van vitamine D – dat geeft het immuunsysteem een boost, verstevigt je botten en verbetert je humeur. Maar dit krijg je al door een wandeling in de zon met ontblote armen en benen. Kies op zonovergoten dagen voor een natuurlijke zonnebrandcreme en draag een zonnebril tegen het knijpen.

2. Drink genoeg water
Het is een shocking gegeven dat veel mensen uitgedroogd door het leven gaan. We drinken te weinig water waardoor onze cellen niet goed kunnen werken en uitdrogen; de huid wordt minder elastisch. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag. En vermijd dranken met cafeïne zoals ‘gewone’ thee, koffie en cola. Cafeïne versnelt namelijk je celmetabolisme, waardoor je huid sneller veroudert. Ook ga je door cafeine vaker plassen waardoor je weer uitdroogt. Drink dus niet meer dan twee van dit soort drankjes per dag.

3. Niet roken!
Aan je huid kun je goed zien of je rookt of niet. Rokers zien er vaak vaal en grijs uit en hebben meer rimpels (en ze stinken!). Als je rookt krijg je een enorme hoeveelheid toxines binnen die zorgen voor een verslechtering van het functioneren van de cellen. Ook zorgt tabaksrook voor de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen de cellen, waardoor ze snel verouderen. Stop dus. NU!

4. Eet gezond, met mate en regelmatig
Antioxidanten eten gaat de schadelijke inwerking van zuurstof tegen. Het zit in allerlei groenten en fruit zoals broccoli en blauwe bessen, maar ook in donkere chocolade. Sommige kruiden zoals kurkuma (onderdeel van kerrie) en kaneel zijn rijk aan antioxidanten. Een soepele huid heeft ook gezonde vetten nodig, die je kunt halen uit vette vis zoals haring, makreel en wilde zalm. Plantaardige bronnen van goede vetten zijn walnoten, olijven en kokos. Ook eiwitten zijn heel belangrijk voor de opbouw van collageen. Collageen is een eiwit dat werkt als een soort lijm en de huid sterk maakt. Zeg daarnaast vaker ‘nee’ tegen suiker. Ik houd tegenwoordig suikerloze dagen, ik ‘mag’ slechts twee keer per week iets met suiker eten. Teveel suiker (en dus ook alcohol) kan zorgen voor glycatie. Glycatie is een vorm van versuikering door de binding van eiwitten aan glucose. Deze versuikering gaat het natuurlijke functioneren van het lichaam tegen en zorgt voor vroegtijdige veroudering en rimpelvorming. Nog een goede om te onthouden: weerstand begint in je darmen. Verzorg je darmen daarom met goede bacterieen, neem desnoods dagelijks een probiotica. En eet regelmatig. Ontbijten is een must, een volle lunch die voornamelijk uit groenten bestaat ook. En halveer je dinerportie eens.

5. Vermijd stress
Groeien je haar en nagels niet lekker door? Ziet je huid er vaal uit? Dan kan het zijn dat je bol staat van stress. Het lichaam besteed in tijden van spanning meer energie aan overleven op korte termijn waardoor huid, haar en nagels geen prioriteit krijgen. Als stress te lang duurt kan je last krijgen van haaruitval, broze nagels en een schrale huid. Ontspan dus vaker en doe dingen waarbij je de tijd vergeet zoals wandelen, naar de sauna of creatief bezig zijn.

6. Slaap goed
Het wordt door sommigen ‘saai’ gevonden, maar ik ga dagelijks redelijk vroeg – tussen half elf en elf uur – naar bed. Om er ’s ochtends tussen zeven uur en half acht op te staan. En dat is goed voor de huid! In de nacht start je lichaam namelijk een heleboel herstelprocessen. Er komen hormonen vrij die zorgen voor een versneld herstel van alle lichaamsweefsels. Ook worden er ontgiftingsmechanismen in werking gesteld die zorgen dat alle cellen weer schoon worden en optimaal kunnen functioneren. Doe die tv dus uit, en wen jezelf dus aan op tijd naar bed gaan.

7. Gebruik natuurlijke cosmetica
Een tijdlang gebruikte ik veel van de dure merkcremes. Of mijn huid daar beter van is geworden, waag ik inmiddels te betwijfelen. Veel verzorgingsproducten bevatten ingredienten met onuitspreekbare namen en het is daarmee de vraag hoe goed deze op de lange termijn voor ons zijn. Eigenlijk zou je niets op je huid moeten smeren, wat je ook niet kunt eten. Je huid is een ontgiftingsorgaan dat ‘ademt’. Er kunnen dus afvalstoffen uit, maar er kunnen ook afvalstoffen naar binnen. Plak je een nicotinepleister op je huid, dan neemt je lichaam de nicotine op via de pleister. Zo kan het ook met toxines gaan. Kies daarom voor natuurlijke producten die mild zijn voor je huid en je lichaam.

8. Was je huid met beleid
Met alle vervuiling in de lucht komt er veel neerslag van toxines op de huid. Het is daarom raadzaam om je huid, en zeker je gezicht, elke dag te wassen. Doe dit niet te hard of met te agressieve producten (zie natuurlijke cosmetica), want dan verliest de huid zijn natuurlijke beschermingslaag. Wel is het goed om regelmatig met een zacht product te scrubben. Op die manier open je verstopte poriën en zet je de ontgiftingskanalen weer open. Misschien ten overvloede: dit geldt ook voor mannen!

9. Kies je supplementen wijs
In de orthomoleculaire hoek adviseert men supplementen om je huid mooier en sterker te maken. De meest bekende die bijdraagt aan de vorming van een mooie huid is vitamine C omdat het helpt bij de vorming van collageen. Andere supplementen die bijdragen aan een stralende huid zijn MSM, GLA, Vitamine E en Omega-3 visolie in de vorm van krillolie. Krillolie bevat ook nog eens een in vet oplosbare antioxidant genaamd astxanthine die veroudering tegengaat. Als laatste kan selenium ook krachtig bijdragen omdat het onderdeel is van een antioxidantensysteem in het lichaam dat veroudering op afstand houdt. Onthoud bij dit alles wel: denk aan de dosering. Als je al veel vis, verse groenten en zuidvruchten eet, zijn supplementen vaak overbodig: teveel van het goede is ook niet goed 😉

(Dit artikel is vrij naar een artikel op ahealthylife.nl)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.