Het eerste inzicht: ‘Wees onberispelijk in je woorden’.

Ik herlees dezer dagen een boekje van Don Miquel Ruiz waarin hij vier inzichten geeft om naar te leven. Het eerste is al meteen erg belangrijk als je er tenminste op uit bent om een vrij en gelukkig mens te zijn. Het luidt: ‘Wees onberispelijk in je woorden’.

Alles wat je zegt heeft een grote impact. Toen je als kind opgroeide, gaven je ouders en verwanten over van alles en nog wat hun mening, zonder er bij stil te staan wat het met jou deed. We geloofden die meningen en werden er bang van. Iemand zegt bijvoorbeeld dat je niet netjes kunt schrijven, of dat je er niet mooi uitziet of dom bent. Dat heeft enorme impact: zolang je die woorden niet op z’n minst in twijfel trekt, zul je ze als waarheid aannemen en ernaar leven. En anderen ook zo behandelen…

Onberispelijk zijn in je woorden houdt in dat je geen dingen zegt die tegen jezelf gericht zijn. Als ik jou tegenkom en je stom noem, lijkt het of mijn woorden tegen jou zijn gericht. Maar in feite keren ze zich tegen mijzelf, want jij zult mij erom gaan haten en jouw haat komt mij niet ten goede. Daarom zijn mijn woorden tegen mezelf gericht wanneer ik in kwaadheid met mijn wooden emotioneel gif naar jou zend. Heb ik mezelf lief, dan zal ik in mijn contact naar jou uiting geven aan die liefde. Dan ben ik onberispelijk in mijn woorden, want mijn manier van spreken en doen zal een soortgelijke reactie oproepen.

Het wordt tegenwoordig doodnormaal gevonden om over anderen te oordelen, te roddelen en mensen die anders denken met de grond gelijk te maken. Maar door misbruik te maken van het woord halen we elkaar omlaag en zaaien we angst en twijfel. Het is een manier geworden om ons ‘saamhorig’ te voelen want we voelen ons beter in gezelschap van iemand die zich net zo beroerd voelt als wijzelf. Willen we dat? Dacht het niet!
Besef dus voordat je iets naars over iemand zegt, dat je niet weet waar de ander vandaan komt, wat hij of zij heeft meegemaakt en dat je iemands levenspad niet kent. Je weet simpelweg niet wat de ander doormaakt. Probeer je dus in iemand te verplaatsen, mededogen te hebben (medelijden is iets heel anders) en keer je af van mensen die roddelen en die anderen kleineren.

Roddelen is lastig af te leren, ik weet het, maar ik probeer toch altijd te kiezen om het goede in iemand te zien en het goede in iemand ook te benoemen. Hoe klein ook, er is altijd wel iets dat je wel leuk aan jezelf vind, en dus ook bij de ander opmerkt. Richt je daarop, en het wordt groter. Echt waar: het werkt aanstekelijk.

Tags: , , , , , , , , , , ,

3 Responses to “Het eerste inzicht: ‘Wees onberispelijk in je woorden’.”

 1. klaas29 september 2013 at 13:39 #

  helemaal waar ik zal in het vervolg op mijn woorden letten

 2. Viola30 september 2013 at 10:16 #

  🙂

 3. Anoniem30 november 2021 at 07:44 #

  Dat is mooi en waar !!
  Maar wat als je kanker hebt ? Dan heb je wel nood om dingen te benoemen lijk ze aanvoelen …
  en dan ? Zwijgen erover ?
  Ik zwijg nu niet en zeg alles wat in me opkomt …
  Slecht , maar ook goed …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.