Lekkerder werken? Drie Mindfulness-tips die dat doen!

Zijn boek ‘Doorzoek jezelf’ prijkt hoog op de Amerikaanse bestsellerlijsten en niet voor niets. Google’s Chief Happiness Officer, Chade-Meng Tan, maakte vele medewerkers van het miljoenenbedrijf tevredener en productiever.  Zijn motto: “Calming the mind has the effect of calming the body as well.”

Hier drie mindfulness tips die Tan iedere werknemer en ondernemer aanbeveelt:

1. Leer innerlijke rust  

Werken bij een (beginnend) bedrijf bestaat vaak uit een eindeloze stroom van financiële druk en stress. “Het vermogen om ‘op aanvraag’ een kalme, heldere geest te krijgen, blijkt zeer nuttig,” zegt Tan. “De analogie is een diepe oceaan: aan de oppervlakte zijn er golven en is het onrustig. Maar op de bodem is het zeer kalm. Als je diep bij jezelf naar binnen kunt gaan, krijg je toegang tot die rust en kun je leven in een wereld waar je tegelijkertijd in rust en in actie kunt zijn.”

Het komt dus aan op stabiliseren en dat doe je onder andere door het houden van een korte, dagelijkse meditatie-sessie. Volgens Tan kun je het ook bereiken door je een aantal keren per dag rustig op je ademhaling te richten.  “Drie ademhalingen, zo nu en dan,” zegt hij. “Of je kunt je zelf zo nu en dan bewust zijn van een enkele ademhaling. “Je hoeft niet hard te trainen.”

2. Verhoog je emotionele veerkracht  

“Iedere ondernemer maakt wel eens fouten,” zegt Tan. “Begin met het erkennen dat een fout maken grotendeels een fysiologische ervaring is. Mij geeft het een beklemmend gevoel op de borst, een knoop in mijn maag en weinig energie. Ik voel me verschrikkelijk. En de reden waardoor ik me zo verschrikkelijk voel is de sensaties in mijn lichaam.”

De eerste stap, zegt hij, is het herkennen van het gevoel van fouten maken als een lichamelijke ervaring. De tweede stap is het terugkeren naar techniek nummer 1: Breng je geest tot rust door je te richten op je ademhaling. “Het kalmeren van de geest kalmeert eveneens het lichaam,” zegt Tan, “en het kalmeert ook de nervus vagus, de zenuw die de fysiologische stress reacties reguleert. Zie emoties simpelweg als fysiologische sensaties, en niets meer. Ze kunnen aangenaam of onaangenaam zijn, maar het zijn slechts ervaringen. Laat ze gewoon komen en gaan zoals zij willen, op een aardige, zachte en genereuze manier. Als je dat kunt, zul je meer veerkracht kunnen tonen.”

3. Wens anderen succes 

“Moet je iemand overtuigen om je te helpen, heb je al half verloren,” legt Tan uit. “Maar help je een ander om te slagen op een manier waarop jij ook slaagt, dan is het een stuk gemakkelijker. Als je dingen altijd in deze termen ziet, zijn mensen meer geneigd om met je samen te werken.”

Een gerelateerde en zeer krachtige gewoonte is het geluk wensen aan iedereen die je tegenkomt, zegt Tan. “Kijkend naar ieder mens denk je: ‘Ik wens dat deze persoon gelukkig is.’” Je kunt beter niet meteen beginnen met de persoon die je afsnijdt op de snelweg, voegt hij toe, maar met mensen die je al leuk vindt, en daarna met mensen over wie je een neutrale mening hebt. “Het is zaak om een mentale gewoonte te creëren, zodat je eerste gedachte tijdens een ontmoeting positief en vol goede intenties is. De mensen die je ontmoet zullen dit onbewust oppikken.”

Vrij naar een artikel op happynews.nl

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.