Yogajuf Mariëtte Brand: ‘Denken en voelen even sterk maken’

Yogajuf Mariëtte Brand: ‘Denken en voelen even sterk maken’

Sinds ruim vier jaar krijg ik yogales van Mariëtte Brand. Zij leidt haar eigen yogaschool Ninti in Alkmaar. Voordat ik bij Mariëtte kwam, ‘versleet’ ik al diverse yogajuffen. Hun lessen gaven mij niet wat ik zocht en dat kwam vooral door de manier waarop het wordt gegeven: als sportvorm. Bij Mariëtte gaat het anders. Iedere les wordt vooraf gegaan en ook weer afgesloten met een meditatie- en/of ademoefening. De fysieke oefeningen – de Asanas – bouwt ze met chirurgische precisie op zodat je gaandeweg steeds iets verder kunt gaan. Je leert je lichaam in feite steeds iets beter kennen en waarderen.

Onlangs interviewde ik haar onlangs over haar leven en de yoga. Enjoy!

Hoe heb jij de yoga ontdekt?

Mariëtte: “Op mijn 25ste studeerde ik af als Drs.  in de bodemkunde en kreeg meteen een leidinggevende functie bij een milieutechnisch adviesbureau. Omdat ik zo jong was, nam ik dat heel serieus en ik kwam erachter dat als ik een slechte dag had – ik ben altijd een ontzettende perfectionist geweest – dat effect had op mijn team. Was ik streng of haalde ik uit, dan hadden die mensen daar echt last van. Dat wilde ik natuurlijk niet, ik was echt oprecht bezig om het goed te doen voor onze klanten. Omdat ik achttien jaar mijn verstand had geschoold, vond ik het tijd om mijn gevoel net zo goed te scholen en volgde een driejarige opleiding ‘Verbonden Ademen’. Ik wilde wel eens weten hoe het zit met dat ‘voelen’ en ik wilde dat niet meer via mijn verstand doen. Dat sloeg in als een bom. Ik kwam erachter dat je voelen doet met je fysieke lichaam. Door verbonden ademen kom je uit de controle van je denken en begin je van alles te voelen! Alles wat je meemaakt en wat je niet verwerkt, zet zich vast in je fysieke lichaam. Tevens begon ik met het volgen van lessen Iyengar yoga. Iyengar yoga is heel precies en dat is goed voor mensen die meer willen voelen.”

Je was dus eerst cursist. Hoe kwam je erop om zelf les te gaan geven?

Mariëtte: “Ik heb altijd veel gesport. Ik deed triatlons, ik liep eens een halve marathon, ik liep veel hard, fietste veel, deed aan zee- kanoën. Had een dijk van een conditie. Maar ik had al die duursporten beoefend – mezelf had afgebeuld middels saaie, repeterende patronen – om die hegemonie van het denken maar tot zwijgen te brengen. Op termijn vond ik dat niet meer zo intelligent. De yogalessen vond ik heerlijk en degene van wie ik yogales kreeg had al gauw door dat ik een goeie was. Ik was zeer geconcentreerd en gemotiveerd, ik kon van alles. Bovendien kan ik wat ik analytisch leer ook overbrengen op anderen. Hij raadde me aan om zelf ook de driejarige opleiding Iyengar yoga te volgen om les te mogen geven. Dat heb ik gedaan en als gecertificeerd Iyengar yoga docente word ik jaarlijks bijgeschoold.”

Hoe ging het ondertussen verder met je baan in het bedrijfsleven?

Mariëtte:“Ik had ondertussen geleerd dat je pas iets moet zeggen nadat je je aandacht naar binnen hebt gericht en er iets omhoog borrelt. Zodoende koppel je gevoel aan je woorden en komen ze over. Ik merkte dat dit in het bedrijfsleven vaak niet zo gaat. Het wemelt er van de ‘mission statements’  en enorme ambities. De geest wordt gebruikt om gewenste scenario’s te creëren. Terwijl er helemaal niet wordt gekeken of er wel ‘transport’ is van die kennis naar beneden, of ‘transport’ van gevoelens naar boven. Er werken helemaal geen slechte mensen in het bedrijfsleven, integendeel, maar de koppeling tussen denken en gevoel ligt erg ver uit elkaar. Vaak werken er intelligente mensen die echter hun kwetsbare stukken niet laten zien op de werkvloer. Gaat er iets ‘mis’, dan slaan ze aan het reorganiseren. En maar praten… Op een gegeven moment deed mij dat pijn want in zo’n sfeer komen mensen niet tot hun recht. Lang heb ik getrokken en geduwd – gevochten – om dat te veranderen. Na mijn twaalf en een half jarige jubileum werd er bij mijn bedrijf weer eens gereorganiseerd. Dat was het moment waarop ik begon te kijken of ik van mijn uit de hand gelopen hobby mijn werk kon maken. Of ik het leuk zou vinden om les te geven. Ik zei mijn goed betaalde baan, plus leaseauto, op.”

Kon jouw kacheltje meteen branden van de yogalessen?

Mariëtte: “Ik heb het langzaam opgebouwd. Begon met een dagdeeltje lesgeven, toen twee, toen drie en ik probeerde bedrijfsyoga van de grond te krijgen, want ik dacht: ‘Kon ik die mensen nu maar eens een uurtje stil krijgen’. Daar bleek het achteraf helaas een beetje te vroeg voor, dus dat heb ik los gelaten. Alsof er een engeltje op mijn schouder meekeek, kreeg ik daarop een freelanceklus voor tien-veertien uur in het bedrijfsleven aangeboden. Daar verdiende ik goed mee zodat ik mijn eigen yogastudio verder kon uitbouwen. Dat bedrijf wilde mij na een aantal jaar graag in vaste dienst nemen en daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad. Ik werk daar dus veertien uur per week en de rest van de tijd steek ik in de yoga en het ademwerk. En ben daar ongelofelijk gelukkig mee.”

Waarom vind jij juist Iyengar yoga zo waardevol?

Mariëtte: “De meeste mensen denken dat het doen van de houdingen alles is, maar dat is dus niet zo, er komt veel meer bij kijken. Yoga bestaat uit het achtvoudig pad dat bestaat uit de  Yamas (zaken die je moet nalaten zoals stelen, oneerlijkheid en hebzucht, red.),  de Nyamas  (dingen die je moet nastreven, zoals tevredenheid, zelfstudie, tevredenheid, red.), de Asanas (de fysieke yogahoudingen, red.), Pranayama (verbonden ademen, red.), Concentratie en Contemplatie, Meditatie en Verlichting. Meneer Iyengar, de bedenker van deze yogavorm, was te arm om medicijnen te kopen en heeft zichzelf van heel wat ziektes genezen. Hij is in die oude geschriften gedoken en heeft de yogakennis verder verdiept. In de Iyengar yoga gaat het erom dat je het lichaam in de houdingen als het ware uitlijnt zodat je energie overal weer kan stromen. Als het dan stroomt kun je ook je adempotentieel (de Pranayama) gebruiken. Word je heel precies in die houdingen, dan kunnen die andere zes of zeven onderdelen – voor zover dat binnen je mogelijkheden ligt – op hetzelfde precisieniveau komen. Wat ik zo mooi vind aan Iyengar yoga is dat het ongelofelijk veel mensen van klachten afhelpt. Nek- en rugklachten, vage klachten… als die energie weer gaat stromen, kan het lichaam zijn werk weer doen.”

Ben jij zelf ook van klachten genezen door Iyengar yoga?

Mariëtte: “Ja, bij mij heeft het ook gewerkt. Ik ben altijd een zeer gedreven persoon geweest en ’s winters was mijn energie vaak volledig op. Burn-outs werden in die tijd nog helemaal niet gediagnosticeerd, maar die had ik wel. Iyengar yoga heeft me geleerd om mijn energie te kanaliseren. De yoga kent verschillende soorten houdingen: vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, evenwicht, staande houdingen, twists… En als je die allemaal doet – of je ze nu leuk & lekker vindt of niet – staan die houdingen voor delen van je bewustzijn en voor karaktereigenschappen. Je komt er via de oefeningen en je lichaam achter welke kanten in jezelf minder goed ontwikkeld zijn. Door mijn perfectionisme was ik op jonge leeftijd al heel moe geworden. Ik snapte wel dat het anders moest, maar om alle emotionele obstakels die je daarbij tegen komt te overwinnen, is tijd nodig. Daarom moet je niet alleen de houdingen aanleren, maar ook leren werken met je adem en met meditatie. Voor mij heeft het erin geresulteerd dat ik iets pijnlijks dat heel diep in mij zat, heb kunnen helen. Ademen was mijn eerste liefde in dit werk. Het heeft gemaakt dat ik dat fysieke lichaam zo serieus ben gaan nemen. Het hele leven leert je natuurlijk van alles, maar de yoga heeft me vervolgens een tweede, enorme impuls gegeven.”

Meneer Iyengar is Indiaas. Wat kunnen we van de Oosterse tradities leren?

Mariëtte: “In onze maatschappij zit het idee verweven dat we informatie van buitenaf opnemen en daar vervolgens over oordelen. Hoe langer ik dit werk doe, hoe meer ik besef dat het van binnenuit moet komen. Je kunt iets niet beoordelen op basis van ‘goed’ of ‘fout’. Je kunt iets alleen beoordelen op het moment dat het zich in jou zelf aandient, door te voelen. Dat moet dus van binnenuit komen. Je zult mij de oosterse godsdiensten niet horen ophemelen. In het oosten zijn de mensen meer getraind in het voelen. Maar zij hebben het analytische denken meer laten liggen waardoor ze andere problemen hebben dan wij. Het is nu zaak om het voelen en het denken – en dat gebeurt ook letterlijk zo in het lichaam – beide even sterk te maken. Ieder mens zoekt zelf de weg die voor hem of haar werkt. Daar kan niemand anders iets zinnigs over zeggen.”

Wat geeft jou de meeste bevrediging bij het lesgeven?

Mariëtte: “Als ik merk dat het mogelijk is om die onrustige mensen anderhalf uur naar binnen te laten keren en tot rust te laten komen. Ik laat zien hoe ze uit hun hoofd kunnen komen. Dat vind ik wonderbaarlijk! Daarnaast is mijn vermogen om lief te hebben erg gegroeid. Daar heb ik zelf plezier van en ik merk dat ik anderen daar ook een plezier mee doe. Ik laat zien dat ze oké zijn, hoe vast dat lichaam ook moge zitten. Na een les zijn ze helemaal blij, ze stellen zich kwetsbaar op, zijn geïnspireerd. Dat vind ik enorm leuk.”

 

Jij hangt ook vaak voedingsinformatie op in je yogacentrum. Waarom doe je dat?

Mariëtte: “Omdat ik wil aangeven dat je je lichaam met heel simpele middelen kunt ontlasten. Ontzuren bijvoorbeeld. Goede suikers en vetten eten. Elektromagnetische velden vermijden. Mocht men dat willen, dan kan men ermee experimenteren. Ik at op mijn 18de al macrobiotisch, want als je veel sport weet je hoe belangrijk voeding is. Als ik iets eet, dan keer ik naar binnen om te voelen hoe iets voor mijn lichaam voelt. Je kunt dan merken dat je veel minder trek krijgt in dingen die je normaliter gewoon naar binnen stopt, bijvoorbeeld om frustraties weg te eten. Vroeger kon ik koektrommels en zakken drop leeg eten. Geleidelijk aan is die neiging helemaal verdwenen. Ik kan dozen bonbons in huis hebben en die staan daar gewoon wekenlang. Af en toe neem ik een bonbon bij de thee. En bij de tweede zegt mij lichaam: bah! Eet ik gebak met suiker en conserveringsmiddelen, dan krijg ik jeuk. Eet ik vlees, dan voel ik hoe mijn energie zich verdicht en dan kan ik de asana’s minder ver en minder soepel doen. Mijn lichaam reageert dus heel direct op voedsel. Het is een lichaamsbewustzijn dat zich moet ontwikkelen en dat verloopt voor iedereen anders.”

Je zult dus bijvoorbeeld niet tegen iemand zeggen: ‘Stop met roken’ of ‘Je moet afvallen’?

Mariëtte: “Nee, goedbedoelde adviezen geef ik niet meer. Ik heb ook jaren gerookt, want ik deed altijd waar ik zin in had. Je moet je door een ander niet laten vertellen wat wel en wat niet werkt. Een mens moet vertrouwen in zichzelf krijgen, zelf onderscheidingsvermogen opbouwen. Dan kom je vanzelf op een punt dat je niet meer wilt roken, of snoepen, of wat dan ook. Je lichaam is er op een geven moment klaar mee als er dingen geheeld zijn. Zaak is dus om je wonden te helen. Dan verandert je eetpatroon en je leefpatroon vanzelf. Je snapt dingen pas op het moment dat je ze snapt. Het referentiekader moet in jezelf liggen, niet daar buiten. Die boodschap vind ik leuk om uit te dragen.”

Tags: , , , , , , , , ,

11 Responses to “Yogajuf Mariëtte Brand: ‘Denken en voelen even sterk maken’”

 1. Astrid2 april 2013 at 14:48 #

  Goed verhaal, leuk die achtergrond van onze juf
  en inderdaad als je je goed voelt, gaan vanzelf de pondjes eraf. Tenminste dat ging bij mij zo ruim 10 kg in 3 maanden. Gewoon geen behoefte meer in het bekende snaaiwerk.

 2. fruit Smoothie recept23 mei 2013 at 15:12 #

  Hi,
  Ik ben Mona Spijkstra.

  Ik doe al heel lang aan het Bloedgroepdieet.
  Ik vind het redelijk vol te houden.
  Toch wel raar om te zien dat er veel dieten zijn maar dat ze toch
  veel overeenkomsten hebben.

  Bedankt voor dit informatieve artikel

 3. Elly6 augustus 2013 at 11:31 #

  Goed interview. Leuk om meer te lezen over de achtergrond van mijn yogajuf. Al meer dan 4 jaar volg ik met veel plezier haar lessen met goed resultaat!

 4. Yvonne6 augustus 2013 at 18:17 #

  Dit is de eerste yogajuf die me heeft laten ervaren dat yoga sterk maakt. Fysiek. Maar daardoor ook mentaal. De houdingen zijn vaak zeer onplezierig, maar gaan telkens iets gemakkelijker. Na een jaar les ( na vele jaren yoga ergens anders) zie ik in al mijn bewegingen iets uit de yoga terug. Het wordt een manier van leven…

 5. marianne6 augustus 2013 at 19:21 #

  Oh juf Mariette, was er maar zo een als jij hier in Utrecht. Ben door Mariette in aanraking gekomen met yoga, en vond het prettig dat het niet alleen inspannen was, maar ook ontspannen door soms een (goede) grap.
  Moet mezelf toch weer eens inplannen voor een workshop bij je.
  H.gr. Marianne

  • Mariette8 augustus 2013 at 16:11 #

   Hoi Marianne,
   Wat leuk langs deze weg van je te horen! Mis jou ook (en je humor). Lijkt me gezellig, ik stuur in de loop van volgende week de info over de workshops rond. Tot gauw.

 6. Jolein6 augustus 2013 at 19:59 #

  Mooi interview en inspirerend! Ik kijk uit naar het volgende seizoen. Ik voel mij er ontzettend goed bij!

 7. Jacqueline6 augustus 2013 at 21:12 #

  Ik heb direct baat gehad bij de yoga doordat ik voorheen vaak last van rugpijn had. Door de yoga is mijn rug flink verbeterd. En al die andere aspecten krijg je er dan bij cadeau. Ik sluit me aan bij de reactie van Jolein: inspirerend en ik kan niet wachten tot de lessen weer van start gaan na de zomerstop !

 8. Martha7 augustus 2013 at 09:44 #

  Heel leuk om meer van Mariëtte te weten en hoe ze de manier gevonden heeft om haar eigen leven bewust te gaan veranderen.
  Ik neem al een jaar les bij haar en ik ben heel erg tevreden met haar lessen en haar adviezen en voel ik me steeds beter dankzij haar lessen .
  Mariette heeft inderdaad de gaaf ontwikkeld om veel mensen bewust te laten worden van het kunnen van ons lichaam maar ook het eenvoudig blij zijn.

 9. Liesbeth7 augustus 2013 at 16:13 #

  Leuk interview. Al bijna 10 jaar volg ik yoga bij Mariëtte. En ook ik vind het heerlijk om de aanwijzingen te volgen die met chirurgische precisie gegeven worden om de asana’s op te bouwen. Nog steeds ontdek ik nieuwe dingen in of bewust wordingen van mijn lijf en de effecten daarvan. Dankjewel Mariëtte.

 10. Mieke13 augustus 2013 at 10:47 #

  Een boeiend verhaal. Volg nu de lessen van onze juf ruim een jaar en heb moeten ervaren niet over mijn grenzen te gaan. ….
  De opbouw van de lessen en vooral de precieuze uitleg zijn zo goed!
  Fijn dat we volgende week weer starten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.