Anti-stress: luisteren naar de stem van je hart

Hartslag, ademhaling en bloeddruk: het zijn autonome functie die het ook ‘doen’ als je er niet aan denkt. Toch weten we inmiddels dat we ons autonome zenuwstelsel tot op zekere hoogte gericht kunnen beïnvloeden: biofeedback. Ervaar je oprecht positieve gevoelens, dan heeft dat een gunstige invloed op de wisselwerking tussen hart en hersenen. Bij het voelen van postieve sensaties werken je hoofd en hart in harmonie samen waardoor stresshormonen afnemen en de bloeddruk verlaagt en het vitaliteitshormoon DHEA juist toeneemt.

Om je hartritme bewust te beïnvloeden, is het dus belangrijk positieve emoties op te roepen. Dat is overigens niet hetzelfde als positief denken – wat je in je hoofd doet – maar positief voélen. Hiervoor zijn verschillende technieken, waarvan dit een basisoefening is.

Basisoefening Hartcoherentie
Hartfocus: sluit je ogen en adem regelmatig. Richt je aandacht op je hart, en voel je hartslag. Concentreer je daarop.
Hartademhaling: stel je voor dat je door je hart ademt. Het komt als het ware door je hart binnen en gaat er ook weer door naar buiten.
Hartgevoel: denk vervolgens aan iemand of iets waar je blij van wordt en ga terug naar een situatie waarin dat ook gebeurde. Beleef opnieuw deze situatie en voel die blijheid.

Het is nuttig en stimulerend om eens aan den lijve te ondervinden hoe je hart reageert op positieve herinneringen en gevoelens. Je kunt het ervaren bij iemand die werkt met hartcoherentie; in Nederland zijn er momenteel ongeveer honderd coaches gespecialiseerd in de Heartmath methode. Je kunt hier kijken voor adressen. En op deze site vind je meer info en achtergronden over hartcoherentie.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.