Tantraseks: vrijen in verbinding

Seks blijft een interessant onderwerp, en tantraseks in het bijzonder. Deze vorm van seks is wat mij betreft ‘seks voor gevorderden’. Het gaat hierbij niet over allerlei sekstechnieken en standjes, maar over emotioneel gevorderd zijn in seksueel opzicht.

Tantra gaat eigenlijk over alles waar we verlangen of passie bij kunnen voelen en het leert je om te kunnen genieten van dat verlangen en daarbij het resultaat los te laten. Als het gaat over seks gaat het dan ook over genieten van de weg (het vrijen) en het doel (klaarkomen) loslaten.

Veel mensen – vooral mannen – vinden dit nogal vervelend. Als hun partner begint over tantraseks, dan denken ze al gauw dat ze nooit meer klaar mogen komen en dat er allerlei do’s en don’ts zijn. Maar concreet betekent tantrisch vrijen ‘slechts’ dat je vrijen niet langer ziet als een race met als doel klaar te komen. Dit gevaar ligt – zeker als je langere tijd bij elkaar bent – op de loer. Naarmate de opwinding tijdens een vrijpartij stijgt, ben je meer op jezelf betrokken en raakt de verbinding met je partner zoek. Om maar even in autotermen te praten: het is dan alsof je tijdens een Grand Prix met hoge snelheid op de finish af dendert. In die Formule 1-wagen zit nu eenmaal maar één coureur…  Het gevaar hiervan is dat partners elkaar gaan ‘gebruiken’ voor het vervullen van hun behoefte in plaats van dat ze echt contact maken. Een van de twee voelt zich vervolgens gebruikt, mist dat intieme contact en krijgt steeds minder zin om te vrijen.

Volgens deskundigen is dat zelfs de belangrijkste oorzaak van het verschil in ‘zin hebben’ dat tussen partners ontstaat als ze wat langer bij elkaar zijn. Je lost het op door te leren genieten van het verlangen, zonder te moeten, zonder druk.

Je kunt vrijen in verbinding in de praktijk brengen door een tijdje zonder orgasme te vrijen. Ga gewoon bij elkaar liggen, ongeacht of je wel of niet opgewonden bent. Voel wat er met jezelf en je partner gebeurt.  Wees nieuwsgierig. Wat is er aanwezig in jezelf, en in de ander? Is er pijn, boosheid, verdriet, verwarring, liefde, zachtheid, compassie, opwinding? Alles mag er zijn. Neem er de tijd voor. Het draait om de intimiteit.

NB: Tantra gaat er van uit dat onze levensenergie onze seksuele energie is. Seksualiteit neemt dus binnen Tantra een belangrijke plaats in omdat het basisenergie van de mens is. Het is de oorsprong van creativiteit, van levenslust, van verlangen en passie. De mate waarin deze energie vrijelijk door ons lichaam stroomt, kan sterk verschillen; van persoon tot persoon maar ook van moment tot moment.

Kun je de seksuele energie vrij laten stromen door je lichaam, dan sta je in je kracht en kan je deze gaan gebruiken als voeding voor lichaam en geest. Voor verbinding, genieten en gelukkig zijn. En als de mannelijke en vrouwelijke energie samensmelten, ontstaat een éénheidsgevoel en ontstaat een ‘zijn’ in totale gelukzaligheid.

Ik teken ervoor 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.