Bakkie troost (on)gezond?

Nederlanders zijn behoorlijk gek op koffie. Per jaar drinken wij gemiddeld 142 liter, dat zijn drie kopjes per dag. Hiermee staan we op de 7de plaats op de wereldranglijst! Scandinaviërs, Oostenrijkers en Zwitsers kunnen de volle donkerbruine drank nog meer waarderen en staan hoger op deze ranglijst. Een Frans staatsman zei erover: ‘Zo heet als de hel, zo zwart als de duivel, zo zuiver als een engel en zo zoet als de liefde, zo moet koffie zijn’.

Of koffie gezond is? Daarover zijn de meningen sterk verdeeld. In ieder geval komen in koffie honderden stofjes waaronder erg goede zoals flavonoiden voor. Koffie – uiteraard gedronken zonder suiker en melk – kan bloedsuikerverlagend werken waardoor het de ontwikkeling van diabetes mogelijk vertraagt, het zou het risico op Alzheimer en levercirrose kunnen verminderen, zou een positief effect hebben op astma, het zou keel- en mondkanker kunnen voorkomen en tandbederf tegen gaan.

Maar koffie zou ook de ijzeropname uit groenten kunnen tegenwerken, het kan slecht zijn voor je hart, het zou sterk zuurvormend zijn, glaucoom in de hand werken en wordt bij zwangerschap – wegens het risico op laag geboortegewicht van de baby – afgeraden.

In mijn beleving is het goed/slecht van koffie sterk afhankelijk van de hoeveelheid en de reactie van je eigen lichaam. Het ene lijf is er erg gevoelig voor, terwijl de ander nergens last van heeft. Je moet dus in alle gevallen zelf voelen wat dat kopje koffie met je doet. Drink ik meer dan twee kopjes dan word ik zweterig en zenuwachtig. Mijn lichaam zegt in ieder geval na dat ene kopje ’s ochtends: ‘ho’ en daar luister ik naar.

Wat voor koffie je drinkt is uiteraard zeer persoonlijk. Ik ben sinds jaren een fan van Nespresso – zeker sinds je de milieuonvriendelijke cups terug kunt geven voor recycling. Het merk brengt altijd een aantal ‘grand crus’ op de markt en het is leuk om de verschillende koffiesoorten te proeven. Onlangs was er weer een nieuwe grand cru, speciaal voor de ochtend onder de naam Linizio Lungo. De koffie heeft graan- en moutachtige noten vanwege de gebruikte Bourbon koffiebonen uit Brazilie. Ik vond ‘m heerlijk!

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.