‘Effe zitten’ – de meditatie basics

Onlangs kwam ik Effe Zitten tegen. Fysio-, en haptotherapeut Han Luyckx schetst in dit boekje, dat de subtitel ‘Beter functioneren door te mediteren’ meekreeg, op zeer toegankelijke, luchtige manier hoe je kunt beginnen met mediteren, zodat je meer afstand neemt van je gedachtenstroom en zodoende je lijf beter kunt ‘bewonen’. Daarnaast bespreekt hij ook de valkuilen die je tegen kunt komen.

Wat mij betreft was het boekje niet alleen heel helder, maar ook zeer herkenbaar. Ik mediteer zelf dagelijks twee keer en ik kan het iedereen aanbevelen. De voordelen van meditatie zijn legio, maar een ervan is dat je gedachtenstroom minder wordt, je leert om je gedachten niet zo serieus te nemen waardoor je veel minder stress ervaart.


Over het vergroten en verdiepen van je bewustzijn zegt Luyckx: “Door te zitten zul je leren gemakkelijker om te gaan met spanningen en daardoor leer je ook om te gaan met veel schijnbare tegenstrijdigheden. Je zult steeds vaker zien dat de waarheid niet eenzijdig is, dat hij ook niet in het midden ligt, maar dat ze vaak paradoxaal is. Het is niet ‘of’ maar ‘en’. Door te mediteren neem je afstand en tegelijkertijd kom je dichterbij.”

Ook over het omgaan met emoties zegt Luykx relevante dingen: “Indertijd werd ik boos en zelfs woedend nadat ik een minuut of tien had gezeten. Door te zitten ging ik de diepte in en dienden zich oude gevoelens aan. Ook heb ik wel periodes gehad waarin ik, vanuit het niets, dus vanuit onbewuste diepte, ging zitten huilen. Meestal huilde ik zonder precies te weten waarom. Door eenvoudigweg stil te zitten kwam ik in de loop van de tijd ook in contact met gevoelens als angst en eenzaamheid, maar ook met vreugde. Dit gebeurde vaak zonder dat ik inzicht kreeg in die gevoelens en emoties. Dat hoeft ook niet. Om oude wonden te helen, om oude spanningen en blokkades te verwerken is de stille kracht van je eigen, milde aandacht vaak genoeg.”

Kortom: een heel leuk, herkenbaar boekje voor iedereen die wil mediteren, maar nog niet zo goed weet hoe. Wat mij betreft is het een super ruggesteuntje om dagelijks  ‘Effe te Zitten’. Het boekje is bijvoorbeeld HIER te koop, de uitgeverij heet Haystack en het kost 14,50 euro.

Tags: , , , , , , , , , , ,

One Response to “‘Effe zitten’ – de meditatie basics”

  1. Hans11 maart 2013 at 14:52 #

    Ik gebruik te pas en te onpas nog wel eens de Chinese spreuk: “Als je haast hebt, ga zitten en wacht tot het over is” (of is dit een variant op Churchill’s: “Als de gedachte aan sport bij me op komt, ga ik snel op de bank zitten en wacht tot het voorbij is”). Anyway: ‘effe zitten’ heb ik al veel te lang niet meer gedaan, dus bedankt voor de wake up call.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.