Melk is écht niet goed voor elk

De afgelopen week had ik te maken met een behoorlijke verkoudheid. Het ‘water’ liep uit mijn neus, ik nieste ongeveer 386 keer op een dag, had hoofdpijn en mijn slijmvliezen waren opgezet waardoor ademen lastig ging. Omdat ik het interessant vind om de oorsprong van een kwaal te herleiden, ging ik eens kijken wat ik in de dagen daarvoor had gegeten wat ik normaal niet eet. Het antwoord was duidelijk: een flink stuk mozarella bij mijn tomaatjes en een half pond jong belegen koekaas van een boer uit de buurt die ik toch eens wilde proberen.

Dat melk en melkproducten ongezond zijn omdat ze je darmen belasten en daarmee je weerstand verlagen, is mij al vele jaren duidelijk. Als baby had ik al problemen met lactose en kreeg speciale voeding. Op de lagere school leerde ik echter dat ‘melk goed is voor elk’ en dus dronk ik netjes de vieze, lauwe schoolmelk omdat het zo ‘goed is voor je botten en je tanden’. Dat ik in die tijd veel last had van allerlei allergieen, dat ik eigenlijk nooit goed door mijn neus kon ademen wegens opgezette slijmvliezen en dat ik vaak verkouden en grieperig was, bracht ik uiteraard nooit in verband met het eten van yoghurt, kaas en andere melkproducten.

Dat veranderde toen ik een jaar of vijftien geleden het boek ‘Een leven lang fit’ van Harvey en Marilyn Diamond las. Ik besloot om eens een tijdlang helemaal te stoppen met melkproducten. Melk dronk ik al jaren niet meer, maar yoghurt, kwark en kaas vond (en vind) ik heerlijk. Toch was het effect van dit experiment op mijn gezondheid duidelijk merkbaar. Ik had meer energie en langzaam maar zeker ging mijn neus ‘open’. Ik kon ademen! Mijn darmwerking verbeterde en daarmee mijn weerstand. Alle allergieen verdwenen! Hooikoorts is nu iets uit een grijs verleden en ook dieren en hun vacht roepen geen astmatische of allergische reacties meer op.

Op internet vind je veel verhalen van ervarings- en andere deskundigen die lijken op het mijne. Het gebruik van melk en melkproducten wordt dan ook met klem afraden. Niet alleen een van de grootste mythes, dat melk goed is voor je botten en tanden, wordt naar het rijk der fabelen verwezen, ook allerlei andere kwalen en symptomen zijn te herleiden naar het drinken van melk en het gebruik van melkproducten. Wil je gedetailleerdere info? Op deze site en ook op deze vind je veel info, ook van wetenschappers.

Ondertussen eet ik soms nog een heel klein beetje witte kaas, bijvoorbeeld geitenkaas door salades. Dat schijnt, als je dan toch gek op kaas bent, het minst schadelijk te zijn. Daarnaast drink ik heerlijke groente- en fruitshakes met kokoswater en wortel- en bietensap. Zeker weten dat daarin  alle calcium (en veel meer!) zit die mijn lichaam nodig heeft.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.