Geef het op voor meer Geluk
‘Gelukkig zijn’ dat is wat veel mensen antwoorden als hen gevraagd wordt wat ze willen in het leven. Hoewel Nederlanders tot de gelukkigste volkjes van Europa behoren – we geven het leven gemiddeld een 7,7 – zijn er nog wel zaken waardoor we er een 10 van kunnen maken. Niet door dingen te doen, te kopen of te bereiken, maar juist door dingen op te geven. Hier vijf voorbeelden:
Geef de gewoonte op om anderen de schuld te geven.
Als je met je vingertje wijst naar een ander, wijzen er vier naar jezelf. Bij iedere ruzie, bij elk meningsverschil zijn er altijd twee partijen die erbij betrokken zijn. En in plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens, is het uiteraard een stuk gemakkelijk om die ander aan te wijzen als de zondebok. Alleen schiet je daar niets mee op. ‘Wil je gelijk, of wil je geluk’ is hierbij een goede graadmeter. Kijk dus naar wat jij aan de nare situatie of ruzie hebt bijgedragen. Geef toe dat jij zelf een deel bent van het ‘probleem’. En stop de energie die je gebruikt voor het beargumenteren van je ‘gelijk’ vervolgens in het vinden van een vredige oplossing voor beide partijen.
Geef je drang om indruk te maken op.
Lekkerder in het leven staan doe je zodra je accepteert wie je bent. Met al die rare & nare eigenschappen, je kwetsbaarheid en je sterke punten. Ze horen allemaal bij je en zodra je dat tot in je tenen voelt, zul je veel meer zelfvertrouwen krijgen. En daarmee kan het je veel minder schelen wat anderen allemaal over je zeggen of van je denken. Je maakt je geen zorgen meer of iemand je leuk vindt of niet, omdat je diep van binnen weet dat mensen die je ten onrechte veroordelen niet belangrijk zijn in je leven.
Geef je slachtofferrol op.
‘Waarom gebeurt mij dat nou weer? Arme ik’. In ieder mensenleven gebeuren nare dingen. C’est la vie. Het hoort erbij, net als de leuke dingen. Ja, het leven kan oneerlijk, onvriendelijk en onrechtvaardig zijn. Maar vasthouden aan je slachtoffermentaliteit voegt echter niets leuks aan je leven toe. Het is de manier waarop je omgaat met tegenslag die je een mooi mens maakt. Zit dus niet bij de pakken neer, maar doe wat je kunt om iets aan je situatie te veranderen. En kan dat niet: leg je erbij neer. Bedenk bij alles: ‘Dit gaat ook weer over’.
Geef het gevoel dat je ergens recht op hebt op.
Niemand op deze hele wereld is jou iets verschuldigd. Niemand. Je vader niet, je moeder niet, je zus of broer niet, je vriendin of vriend niet, je buren niet en je buddies niet. Zodra je je dat realiseert, heb je veel minder kans om constant teleurgesteld te worden. Ben jij dat vaak? Sta dan eens wat vaker stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Ben je gezond? Heb je een dak boven je hoofd? Genoeg te eten en te drinken? Dan ben je al veel rijker dan de meeste mensen op deze planeet. En realiseer je je dat, dan kun je alles wat je aan leuks overkomt als een verrassing zien.
Geef het doen alsof op.
In onze samenleving wordt perfectie nogal hoog aangeschreven. En omdat niemand perfect is, zijn we geneigd om continue een rol te spelen. ‘Kijk mij eens foutloos zijn!’ Hiermee proberen we geliefd en geaccepteerd te worden. Realiseer je echter dat de mooiste mensen juist kwetsbaar durven zijn. Ze zijn echt en spelen geen spelletjes. Ze maken fouten en durven dat toe te geven: Oeps, sorry… Het is je al vergeven want we zijn hier niet om perfect te zijn. Authentiek zijn. Daar gaat het om. Toon je je kwetsbaarheid, dan nodig je anderen uit om hetzelfde te doen. Waardoor onze contacten echter worden, we gaan dan echte verbindingen aan. Stop dus met het opvoeren van die show. Je bent perfect zoals je bent.
[Bron: Vrij naar een artikel van Amy Chan op Happynews.nl]
No comments yet.