Consumentenprogramma over ‘groen’

Een van de weinige programma’s die ik dezer dagen kijk is het nieuwe consumentenprogramma ‘Kassa Groen’ van de Vara. En ik ben niet de enige, het programma trekt meer dan een half miljoen kijkers. Presentatrice Brecht van Hulten is blij verrast. Is de kritische massa bereikt?

Brecht van Hulten kijkt terug op de kijkcijfers van de eerste aflevering: “Ik was enorm verbaasd. Ik heb zelf gezegd: als we de 300.000 kijkers halen, dan mogen we blij zijn. Het werden er 585.000, het dubbele. Iedereen was er ontzettend blij mee. We kregen als redactie taart van de directie van de Vara. De tweede uitzending haalden we zelfs nog meer kijkers binnen dan de eerste keer: 686.000. Het wordt blijkbaar doorverteld en er wordt enorm veel over getwitterd ook.”

Is het Tipping Point bereikt, de kritische massa van consumenten waarna er geen weg meer terug is.
“Ik ken dat begrip niet, maar het lijkt inderdaad alsof mensen er nu aan willen, op grote schaal, aan het duurzaam consumeren. Wij kijken met die consumenten mee en stellen de vraag: krijg je ook waar voor je geld, ben je beter af, wat kost het? Dat is een hele belangrijke vraag, want het is crisis. Als je wilt kun je nu overal groene producten krijgen, ook de Lidl en Aldi hebben biologische spullen”

Vind je het leuke onderwerpen om te presenteren? Of moeilijk, zoals het item over de bewijzen van herkomst van groene stroom?
“Dat is vreselijk ingewikkeld, maar het is wel een kwestie die iedereen aangaat. Er zijn in Nederland 2,5 miljoen mensen die groene stroom kopen, die hebben het recht om precies te weten hoe dat zit. De voorlichting van de energiebedrijven schiet tekort, want wat hier als groene stroom wordt verkocht, kan in het echt stroom zijn van waterkrachtcentrales in Noorwegen, die al lang door de Noren zelf is gebruikt. Wij kopen dan niet meer dan de certificaten, terwijl je denkt: nou, mijn groene stroom komt echt van zonnepanelen. Dat leggen we uit.”

Is het moeilijk zoeken naar aansprekende duurzame onderwerpen?
“Nee, helemaal niet. We hebben onderwerpen te over, heel veel om uit te zoeken. We blijven als redactie heel dicht bij onszelf, onze eigen ervaringen en keuzes.”

Wat zijn voor jou zelf dan de grootste dilemma’s in de supermarkt?
“We hebben het over hele basale dingen. Er ligt in de supermarkt andijvie uit Spanje en uit Nederland. Welke moet ik nou nemen? Drink ik nou het beste koffie uit een mok of uit een plastic bekertje? Ik sta zelf wel eens te piekeren wat ik nou moet doen als ik appels koop. Dan wil ik biologische, maar dan zitten er maar 4 in een plastic verpakking en een schaaltje. Terwijl ik bij losse appels er net zoveel als dat ik zelf wil in een zak kan stoppen. Wat is dan beter?”

In het programma zit een panel van zes bekende Nederlanders dat een periode lang geen vlees meer eet. Doe je zelf ook mee met het niet-vlees eten?
“Nee. Ik geef niet veel om vlees, ik zet het mijn gezin maar een paar keer per week voor, maar om dan voor mezelf apart te gaan koken? Ik heb het al druk zat met de programma’s die ik maak.”

Hoe lang gaat Kassa Groen nog door?
“We maken in totaal acht afleveringen. En wie weet, komt er dit najaar weer een blok vrij dat we mogen invullen. Misschien mogen we wel het hele jaar door. Dat zou geweldig zijn, maar dat is nog toekomstmuziek.”

Je kunt de afleveringen van Kassa Groen terugvinden op uitzendinggemist.nl

(Bron: p-plus.nl)

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.