Ode aan de kokosnoot

Net als extra virgine olijfolie is kokosnootolie super om in huis te hebben. Het is niet alleen een erg gezonde olie om mee te bakken en braden (misschien zelfs wel de gezondste) het is bovendien een waardevolle aanvulling op je schoonheidsritueel – voor mannen en vrouwen!

Kokosnootolie wordt gewonnen uit het vlees van de kokosnoot die groeit aan de kokospalm: Cocos Nucifera. Het vet of de olie hieruit wordt gewonnen op diverse manieren, maar de beste is die zonder gebruik van chemische oplosmiddelen. Je herkent de ‘juiste’ olie aan de woorden ‘virgin’ of ‘extra virgin’. Deze olie wordt gewonnen uit het verse vlees en tijdens het proces worden slechts weinig hitte en geen oplosmiddelen gebruikt. Het beste is om de biologische variant hiervan te kopen, bijvoorbeeld die van Omega & More, Royal Green of Amanprana.

De gezondheidsvoordelen van het gebruik van kokosnootolie zijn legio.  Je kunt ermee bakken en braden op hoge temperaturen zonder dat het ‘vervormt’ en schadelijke stoffen ontwikkelt, wat bij olijfolie wel het geval is. (Olijfolie is eigenlijk alleen gezond als je het gebruikt voor koude gerechten zoals salades). Je kunt kokosnootolie lang op kamertemperatuur bewaren zonder dat het ranzig wordt, het wordt vanaf een temperatuur van 25 graden Celcius vloeibaar en is extreem stabiel.

Ook in het lijf doet deze olie het goed. De vetzuren in kokosnootolie zijn een prima bron van energie, ze verhogen je stofwisseling waardoor het helpt om een gezond gewicht te behouden – mits natuurlijk in combinatie met beweging en een gezond voedingspatroon. Wat dit vet zo uniek maakt, is dat het meer dan 40% laurinezuur bevat, wat je bijvoorbeeld ook aantreft in moedermelk. Dit heeft onder meer een antibacteriele werking en beschermt tegen virale en bacteriele infecties. Waar moedermelk dus goed is voor babies, daar is kokosolie (en kokoswater en kokosmelk) goed voor ieder ander!

Kokosolie oxideert niet in je lichaam en vereist geen extra enzymen om het af te breken, omdat het lichaam de vetzuren die erin zitten herkent. Voor de spijsvertering is het daarom ook super: mensen met gevoelige darmen en de Ziekte van Crohn doen het goed op kokosnootolie omdat het de darmen helpt om de waardevolle voedingsstoffen op te nemen. Nog meer ziekten waarbij kokosnootolie lijkt te helpen: candida, hoog cholesterol, diabetes, Alzheimer, chronische moeheid.

Naast al dat innerlijke goeds doet kokosnootolie het ook goed voor de buitenkant van je lijf. Het helpt huid en haar te voeden. Je kunt het spul waarin je bakt en braad gewoon op je lichaam smeren, maar er zijn ook speciale cremes van te koop. Ik masseer zelfs regelmatig met kokosolie en ook dat gaat prima. De biologische kokosnootolie is –  in potten van diverse afmetingen – te koop bij biowinkels zoals Organic.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.