Wat een glimlach allemaal zegt

Als ik me ergens niet op mijn gemak voel, of als ik iemand niet ken, heb ik de neiging om breeduit te glimlachen. Hoewel het een soort grimas kan worden, laat je met het ontbloten van je tanden in feite zien dat je ongevaarlijk bent, het werkt ontwapenend. Een lieve, open glimlach vind ik altijd nog een van de mooiste geschenken die je iemand kunt geven want je brengt er op subtiele wijze een sterke boodschap mee over. Volgens de Franse psycholoog Paul Ekman is glimlachen een soort taal. ‘Een manier om iets te vertellen wat stil in onszelf blijft,’ zegt hij. Hij ontdekte maarliefst negentien ’mededelingen’ in de stille taal van de glimlach. Hier een paar veel voorkomende:

Beleefdheidsglimlach
Deze gebruik ik regelmatig en het zorgt ervoor dat mensen zich snel op hun gemak voelen. Je laat zien dat je goede intenties hebt en je nodigt de ander uit om je lach net zo vriendelijk tegemoet te komen. Het is een soort verwelkoming. De beleefdheidsglimlach is niet intiem, maar juist heel algemeen en heeft niet de bedoeling om iemand persoonlijk te raken.

Brutale glimlach
Als je iets voor elkaar wilt krijgen is deze een goede. Je glimlacht dan met een soort knipoog of een twinkeling in je ogen. Je geeft aan dat je de uitkomst wel belangrijk vindt, maar relativeert tegelijkertijd. De ander kan zo het idee krijgen dat je de uitkomst niet persoonlijk zult nemen en voelt zich vrijer om zich te uiten.

Beschermende glimlach
Ik beschrijf ‘m hierboven al en het is een van de meest bekende manieren van een goed functionerend beschermingsmechanisme. Je gebruikt hem vaak op plaatsen waar je nog nooit bent geweest en/of met mensen die je niet kent. Het werkt ontwapenend en geeft een open, onschuldige houding aan.

Verontschuldigende glimlach
Heb je iets verkeerd gedaan, een blunder begaan of iets doms gezegd, dan wil de verontschuldigende glimlach nog wel eens helpen. Je laat de ander zien dat je je ‘fout’ hebt opgemerkt terwijl je de situatie evengoed meester bent. Glimlachen in moeilijke situaties zorgt er bovendien voor dat je niet zo gemakkelijk verzeild raakt in ‘negatieve’ emoties zoals woede.

Verleidelijke glimlach

Dit is voor veel mensen de leukste. Een blik kan boekdelen spreken in het versierspel. Veel mannen zeggen dat ze niets verleidelijker vinden dan een vrouw die glimlacht. Ook vrouwen voelen zich ook aangetrokken tot glimlachende mannen, en dan is het vooral dat mysterieuze, enigszins verlegen lachje dat sommige mannen tevoorschijn kunnen toveren. Ook hier werkt de glimlach ontwapenend, het nodigt uit tot contact.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.