De mythe van dat ene glas per dag

De mythe dat een glas wijn per dag gezond is moet worden doorgeprikt. Dat zei directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid ‘Stap’ Wim van Dalen.

De mythe zou afkomstig zijn van hart- en vaatchirurgen. Maar die kijken volgens Van Dalen alleen naar hun eigen vakgebied. Het klopt dat matig alcoholgebruik hartklachten kan voorkomen omdat het voorkomt dat aders dichtslibben. “Maar als je niet alleen naar het hart kijkt, zul je niet zo gauw adviseren een glas wijn per dag te drinken. Alcohol is kankerverwekkend”, zegt Van Dalen. Dat zou uit tal van studies blijken. Bij een of twee glazen alcohol per dag zou de kans op kanker met tien procent toenemen.

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten zou bijvoorbeeld blijken dat vier procent van alle borstkankergevallen kan worden verklaard door alcoholgebruik. Met deze ‘relatief nieuwe kennis’ wordt volgens Van Dalen te weinig gedaan. Voor oude mannen met slecht cholesterol kan een half glas wijn per dag een goed advies zijn, maar dan moeten ze ook stoppen met roken en meer gaan bewegen. Voor vrouwen in dezelfde situatie is het volgens Van Dalen nog maar de vraag of het beter is, omdat ‘elk glas de kans op borstkanker vergroot’.

Geheelonthouder worden hoeft volgens Van Dalen niet. Hij noemt het risico van een glas per dag ‘aanvaardbaar’, maar dat is wat anders dan ‘gezond’.

Wat doet alcohol nu precies met je?

Alcohol wordt vooral door je maag en dunne darm opgenomen. Eten kan dit opnameproces vertragen, dat is ook de reden waarom je alcohol sneller voelt als je drinkt op een lege maag.Vanaf hier wordt de alcohol door je bloed meegenomen naar de rest van je lichaam; je hart, je hersenen, je spieren en andere organen. Dit gaat erg snel – binnen een paar minuten.

Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan moet het worden afgevoerd. Dat gebeurt voornamelijk via de lever die hierdoor zwaar belast wordt. Je lever verandert alcohol in een andere stof (acetaldehyde) wat weer verandert in acetaat, een stof die je via je urine – en in mindere mate via zweten – weer kwijt raakt. Hoe je lichaam met dit hele proces omgaat, hangt van een aantal dingen af, zoals je leeftijd, je gewicht en of je een man of vrouw bent. Je lichaam breekt gemiddeld 1 glas per anderhalf uur af en dat kun je op geen enkele manier versnellen.

Alcohol is puur vergif voor onze hersenen. Alcohol verdeeld zich over het vocht in een lichaam en omdat er in hersenen relatief veel vocht zit, komt daar veel alcohol terecht. Daar aangekomen verstoort het de werking van neurotransmitters, stoffen die in onze hersenen signalen doorgeven. Deze stoffen bepalen ook onze emoties, vandaar dat je daar onder invloed van alcohol geen volledige controle meer over hebt. Bij een overdosis alochol kun je zelfs in een coma raken en/of overlijden omdat het deel in de hersenen dat o.a. je longfuncties en hartslag regelt, de medulla, geen signalen meer verzendt. Ook kunnen je motoriek en evenwicht – zelfs permanent – verstoord worden. Dit doordat het cerebellum, een deel van de hersenen lijdt onder het gebruik van alcohol. Ook de frontale cortex kan negatief beïnvloed worden door alcohol. Dit is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor o.a. ons sociale gedrag en onze remmingen. Alcohol veroorzaakt blackouts doordat de hippocampus – een deel van de hersenen dat erg belangrijk is voor ons geheugen- korte termijn herinneringen onder invloed van alcohol soms niet toevoegt aan ons lange termijngeheugen.

Alcohol doodt ook hersencellen. Bij extreme drinkers kunnen de hersenen tot wel 15% krimpen. Bij onvolgroeide personen kan alcohol een groeistoornis veroorzaken. Dit omdat ook de functies van de hypofyse, een klier in de hersenen verantwoordelijk voor veel hormonen, worden verstoord. Dit zijn maar een paar effecten die alcohol op je kan hebben. Mensen die alcohol lekker vinden, weten hoe verslavend het is: het blijft vaak niet bij dat ene glaasje.

Kortom: genoeg redenen om ook dat ene rode wijntje per dag te laten staan. Laat alcohol het genotmiddel zijn waarvan je slechts heel af en toe geniet, bijvoorbeeld bij een gezellig etentje.

Namaste!

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.