Wat sauna met je doet

De sauna: ik geniet er graag van, vooral nadat ik gesport heb. Ik voel me er altijd lekker loom en relaxt, mijn spieren voelen soepeler en ik slaap daarna als een blok.
Dit is wat de sauna met je doet:
-Na een minuut of zes – dit is ook de minimale tijd dat je in de sauna door moet brengen voor enig effect – begin je te zweten. Het lichaam reageert hiermee op de sterke opwarming en er worden afvalstoffen uitgescheiden, melkzuur en ureum bijvoorbeeld. Op die manier helpt de sauna spierstijfheid na het sporten te voorkomen. Daarbij relaxt de warmte de spieren.

-Het bloedvatenstelsel – het hart- en de huidbloedvaten – wordt gestimuleerd, waardoor je huid beter doorbloedt raakt, roder wordt en zacht aanvoelt. De polsslag stijgt en de bloeddruk daalt licht. Goed nieuws is dat je hart tijdens een sauna niet meer belast wordt dan tijdens een wandeling of een rustige fietstocht. Sauna kan dus geen kwaad voor het hart, zelfs niet voor hartpatiënten of mensen met een hoge bloeddruk.
-Een sauna heeft ook invloed op onze hormoonhuishouding, ‘feelgood’ hormonen zorgen voor een verminderd pijngevoel, een verhoogde alertheid en een lichte euforie.

Aanraders:
-Om duizeligheid te voorkomen doe je maximaal twee tot drie warme sessies van maximaal tien tot vijftien minuten bij 70 tot 80°C.
-Dampstoten, die ontstaan door water op de hete stenen te gieten in de saunacabine of saunamedewerkers die gaan staan ‘wapperen’ met een handdoek, kun je beter vermijden. Net als gesprekken overigens: in de sauna hoort het stil te zijn.
-Lig op je rug met gebogen benen en ga voordat je de sauna uitstapt eventjes een paar minuten rechtop zitten.

-Koelen! Veel mensen vinden de koude douche of het dompelbad na een sauna niet lekker, maar het is wel erg belangrijk. Ga eerst even de buitenlucht in zodat de koele lucht via je longen je bloed iets kan koelen. Spoel je lijf daarna rustig – naar het hart toe – af met een zachte straal. Hierdoor bevorder je het terugstromen van het bloed naar het hart. Daarna ga je door naar het dompelbad zodat je lijf weer de ‘normale’ temperatuur van ongeveer 37,5 graden kan aannemen. Koel ook je hoofd! Daarna neem je een warm voetenbadje en ga je relaxen.

Waarom koelen zo belangrijk is: door slecht koelen blijven haarvaatjes open staan, wat – in he hoofd – eenzelfde effect kan geven als migraine. Je kunt nog diezelfde avond hoofdpijn krijgen of de dag erna. Door slecht koelen blijf je bovendien lang nazweten. Dus sta je tijdens het omkleden te transpireren, dan weet je dat je niet goed gekoeld hebt. Goed koelen stimuleert het lichaam tot het aanmaken van endorfine, het gelukshormonen.

Meer tips:

-Eet niet teveel of te zwaar voor een sauna.
-Drink geen alcohol!
-Was je voor en na de sauna en drink voldoende, twee – drie glazen water na iedere ronde.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Wat sauna met je doet”

 1. Ton11 januari 2017 at 01:15 #

  Waarom zou je in vredesnaam de wappersessies moeten vermijden ???
  Evenals de net zo onzinnige opmerking ‘vermijdt dampstoten’ geeft dit aan dat
  de schrijfster van dit artikel geen kennis van zaken heeft.
  Beide gebruiken worden al eeuwenlang toegepast bij het sauna ritueel.
  Het advies om deze te mijden kan professioneel weg gewapperd worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.