Wandelen verlengt je leven

Goed nieuws voor de wandelaars onder ons: dagelijks een rondje draaien van twintig minuten kan je leven al met zeven jaar verlengen. Sterker nog, de onderzoekers kwamen er zelfs achter dat tien minuten wandelen per dag je leven al aanzienlijk kan verlengen.

Amerikaanse wetenschappers van verschillende instituten in Boston vertellen dit deze week in PLOS Medicine. Uit een analyse van de gegevens van 650.000 mannen en vrouwen van 40 jaar bleek dat een klein beetje beweging al een grote invloed had op de levensverwachting. Door een schamele vijfenzeventig minuten per week te lopen, scoor je gemiddeld al 1,8 extra levensjaren.

De studie concentreerde zich op gematigde lichaamsbeweging, dit is snel wandelen aan een tempo zodat je gaat zweten, maar je nog steeds kunt praten. Wordt de fysieke activiteit verhoogt tot 2,5 uur per week dan is de winst gemiddeld 3,4 jaar. De onderzoekers ontdekten dat het niet uitmaakt hoe slank of dik iemand is. De winst is bij elk gewicht vergelijkbaar. Ook geslacht of afkomst maakt geen verschil.  Onderzoeker I-Min Lee: “We mogen niet onderschatten hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor de gezondheid, zelfs een bescheiden hoeveelheid kan je leven met jaren verlengen.”

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.