Schelden doet wel degelijk pijn

Deze week moest ik denken aan wat er vroeger altijd tegen ons werd gezegd als we door andere kinderen werden uitgescholden: ‘Trek het je niet aan, schelden doet geen pijn’. Inmiddels is pestgedrag een hot topic op scholen. Oplettende juffen en meesters treden er fel tegen op en er wordt zelfs campagne tegen gevoerd door de overheid. Terecht, naar mijn idee. Misschien is het waar dat je nooit helemaal kunt voorkomen dat kinderen (mensen) elkaar beschimpen of pesten. Maar je kunt er als volwassenen wel voor zorgen dat de scheldende partij wordt berispt (dat heet opvoeden) en dat je sowieso meer begrip voor elkaar krijgt. Het programma ‘Over de streep’ van Arie Boomsma vind ik hiervoor een goed voorbeeld. Hulde! hiervoor!

Waarom moest ik hier deze week aan denken? Op een van mijn internetcolumns  werd vorige week nogal heftig gereageerd. Ik verwoordde daarin een mening die haaks stond op de algemeen aanvaarde opinie op deze site en kreeg dan ook behoorlijk veel negatieve reacties. Dat had ik wel verwacht en is ook begrijpelijk. Ik kan een goede discussie zelfs erg waarderen, maar helaas speelde men de bal veelal ook op ‘de vrouw’. Aldus word je dan niet alleen gediscrimineerd en uitgemaakt voor alles wat lelijk is, maar er werd zelfs voor gepleit dat ik op de Dam aan een schandpaal zou worden genageld om te worden bekogeld met rotte tomaten en eieren.

Enigszins geschrokken vroeg ik de webredactie om groffe reacties te modereren (lees: te verwijderen). Mensen die niet ‘on topic’ en met enig begrip van normale omgangsvormen kunnen reageren als iemand een andere mening heeft, moeten worden geweerd van een site. Is mijn bescheiden mening. Want ook al weet je verstandelijk wel dat gescheld meer zegt over de schelder dan over jou, de nare woorden komen bij je binnen en het doet iets met je. Ik word er in ieder geval niet vrolijk van. En nee, ik heb geen zin om daaraan te wennen of om een olifantenhuid te kweken. Het maakte in ieder geval dat ik die dag zelfs schrok van de deurbel: ‘Zou zo’n figuur soms achter mijn adres zijn gekomen…?’

Gelukkig verwijderde de webredactie de groffe reacties, waarvoor dank. In ieder geval kijk ik nu met hernieuwde interesse naar hoe de sites van opinietijdschriften en kranten omgaan met scheldreacties, discriminerende uitlatingen en bedreigingen op hun sites en op columnisten in het bijzonder. Het valt dan op dat het bij veel sites sowieso niet mogelijk is om anoniem te reageren. Als je met naam en toenaam (en IP-adres) op een site prijkt, blijkt de drempel tot het uiten van grofs toch veel hoger. Ook wordt er behoorlijk gemodereerd, er zijn mensen die daar uren per dag mee bezig zijn. Daarnaast zijn er sites die de reactie-functie wegens ‘geen tijd om te modereren’ en ‘negatieve sfeer’ maar helemaal uitzetten. Kan ik helemaal begrijpen.

Ik heb twee weblogs en ik krijg gemiddeld zo’n drie tot zes reacties per dag die ik – zo nodig – modereer. Mensen die schelden, of telkens terugkeren om negatiefs te uiten, weer ik. Middels mijn blog of site komen bezoekers tenslotte als het ware bij mij thuis. En hoewel ik het gedicht De Herberg van Rumi – waarin hij zegt dat je blij moet zijn met iedereen die langskomt omdat je ervan kunt leren – zeer waardeer, heb ik zowel in letterlijke als in figuurlijke zin geen zin in gasten die mij en mijn huisraad kort en klein komen slaan. Van mening verschillen is helemaal prima, maar houd het respectvol. Woorden kunnen namelijk wel degelijk pijn doen.

Namaste!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Schelden doet wel degelijk pijn”

 1. Debora Kyndt6 november 2012 at 13:37 #

  danku danku danku!!!!!! Wat ben ik blij dat ik inderdaad aansluiting merk bij mijn idee dat pesters en schelders wel degelijk mogen aangepakt worden. Wanneer ik, al te dikwijls, te horen krijg, ach, je moet dat negeren, het zijn maar woorden, dan snap ik dat als 48 jarige wel, maar zeg dat maar eens tegen een toffe gast, van 13 die regelmatig scheldpartijen moet verduren. En daarbij, waarom zouden we niet reageren, ik zou ook niet willen dat mijn kinderen of ikzelf of mijn partner grove taal moeten spuien. De verantwoordelijkheid ligt nog altijd bij ons, volwassenen om zulk gedrag de wereld uit te helpen of toch op zijn minst er een stukje bewustwording toe bij te brengen dat dit echt allemaal heel pijnlijk is. Vandaar mijn dank!

 2. Viola12 november 2012 at 07:50 #

  Het werd nog een interessante discussie. Want is iemand ‘sukkel’ noemen, schelden? Waar ligt de grens?

 3. evelien1 mei 2015 at 19:28 #

  Het lijkt wel of mensen steeds vaker hun innerlijk frustratie en ongelukkigheid projecteren op anderen. Beschaving is steeds minder te vinden. Ik werd net uitgescholden vanaf de weg, terwijl ik op m’n paardje zat, door een meneer in een auto. Ik merk dat het me kwetst en ik er nog steeds mee in m’n hoofd rondloopt. Ik kan heus wel bedenken dat het een zeer gefrustreerd en negatief mens moet zijn om zo maar een wildvreemde uit te schelden, maar waarom? Ook van de reacties die je tegenwoordig vaak in social media ziet, kan ik echt een heel onbehaaglijk gevoel krijgen. Alsof er geen ratio meer bestaat maar pure dierlijke verscheuringsdrang en dan zal ik het maar niet hebben over spelling.

 4. Maria5 augustus 2015 at 21:47 #

  Schelden doet wel degelijk pijn, van bínnen.
  Samen met collega’s op school, onderwijs, zijn we hier heel alert op, élke dag.
  Ik spiegel vaak het gedrag naar het kind zelf, hoe zou jij het vinden als iemand zo doet naar jou? (ik heb de ervaring dat het prima werkt, de aanhouder wint!).
  Op social media zit ik nooit, omdat het me niet trekt. ik doe liever iets anders in die tijd: mooi boek lezen, goeie film kijken, werken in de moestuin enz.
  Voor de vrouw/meisje met het paardje: idiote vent! Als ik erbij was geweest had ik gereageerd en het kenteken genoteerd. Als ik alleen was geweest, niks! want dat is
  soms wijzer. Richt je op de fijne en lieve mensen in je omgeving en wees zelf ook zo-
  veel mogelijk zó. Ik heb de ervaring dat dat écht werkt, vaak in kleine vriendelijk-heid. En dat verzacht het weer van binnen. Zo helpen we elkaar en onszelf!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.