Douche voor je neus

Het ziet eruit als een kruising tussen een kleine theepot en Alladins’s wonderlamp: de Neti Pot. Het prijkt alweer een half jaartje in mijn badkamer en ik gebruik ‘m dagelijks. De neti pot wordt gebruikt voor het spoelen van de neusholte en sinussen. Het origineel stamt uit de ayurveda en de yoga traditie en blijkt ideaal voor mensen die vaak last hebben van neusverkoudheid of allergieen.

Volgens researchers is het ideaal om irritaties te kalmeren, verstoppingen op te lossen en druk te verminderen. Het verdunt slijm zodat het gemakkkelijker weg kan en opent de sinussen. Ook helpt het de kleine haartjes die zich in de neus bevinden bij hun schoonmaakwerk. Daarbij blijft het neusslijmvlies – door het zout dat vocht vasthoudt – aldoor enigszins vochtig en kan daardoor virussen en allergenen beter tegenhouden. Perfect bij de droge verwarmingslucht die wij ’s winters binnenshuis dagelijks inademen.

Je gebruikt deze neusdouche als volgt:
Je vult het potje met warm water, sommige artsen adviseren gedestilleerd of afgekookt water, en voegt er een lepeltje zout (Himalaya- of zeezout) aan toe. Dan ga je boven je wastafel hangen met je hoofd een beetje voorover en ongeveer 45 graden opzij gedraaid. Je zet de tuit van de netipot aan een neusgat en terwijl je door je mond ademt, laat je het water simpelweg door het andere neusgat naar buiten stromen. Als het goed is, loopt het alleen door je neusholtes en sinussen en gaat dus niet je voorhoofdsholte in (wat een prikkelend rotgevoel geeft). Als het potje half leeg is, wissel je van neusgat. Daarna zachtjes snuiten om de rest van het water uit je neus te verwijderen en klaar: frisse neus verzekerd.

De neti pot is te koop in new age winkels en via allerlei webwinkels, google op de woorden en je vindt er een.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.