Massage echt goed voor gezondheid!

 

Massage echt goed voor gezondheid!

Iedereen wist het eigenlijk wel, maar in onze Westerse wereld wordt iets pas voor ‘waar’ aangenomen als het wetenschappelijk is bewezen. En iets kan pas wetenschappelijk worden bewezen als het meetbaar is. Hoe kun je het weldadige gevoel dat ontstaat bij massage meetbaar maken? Dit was de vraag die wetenschappers lange tijd bezighield. Nu is het ze gelukt om zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen te verklaren.

 

Bloedmonsters

In 2011 verschenen de resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles in de VS. Aan het onderzoek namen 53 personen deel. 29 mensen kregen een intensieve massage en 24 mensen ontvingen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massage bloedmonsters af. De testresultaten waren overduidelijk: er waren significante positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed aan te wijzen.

Stress-less

Uit het onderzoek naar de samenstelling van het bloed van de mensen die een intensieve massage hadden ondergaan bleek een duidelijke toename van lymfocyten was. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen. Zij zorgen voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf, oftewel ze zorgen voor goed functioneren van het immuunsysteem. Ook bleek dat na een intensieve massage het cortisol-niveau afnam. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress. Daarnaast was er ook een duidelijke afname van het antidiuretisch hormoon. Dit hormoon speelt een rol in agressief gedrag. Samengevat kunnen we stellen dat intensieve massage het immuunsysteem verbetert en stress en agressie vermindert.

 

Veiligheid en verbondenheid

De massages die bestonden uit lichtere aanrakingen hadden een aantal andere uitwerkingen op het lichaam. Het niveau aan oxitocine nam toe. Oxitocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andere bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt. Dit is een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt ervoor dat stress vermindert. Samengevat zijn de effecten van massages met lichte aanrakingen het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.

Conclusie:

Dankzij massages word je minder snel ziek. Dit komt door de positieve effecten op het immuunsysteem. Ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans. Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn heel duidelijk. Massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.