Stressvrij ontwaken

De donkere dagen zijn weer begonnen en ik prijs me gelukkig dat ik dagelijks – zonder wekker – altijd rond dezelfde tijd wakker word. Hoe gaat dat bij jou? Word jij gewekt door de radio, door een ringtone op je mobiel, of, nog erger door het geluid van een luid rinkelende wekker? Behalve niet fijn schijnt dit ook niet gezond te zijn. Japanse wetenschappers stellen daarom dat je beter kunt ontwaken met een lichtwekker zodat je stressvrij aan je dag kunt beginnen.

Onderzoek toont aan dat lichtwekkers gezonder zijn voor lichaam en geest. Een alarmklok bezorgt meer stress en een hogere bloeddruk en dat kan vooral voor mensen uit risicogroepen –  hart en vaatziekten, hoge bloeddruk – gevaarlijk zijn.

Met de lichtwekker word je veel rustiger wakker. De wekker bootst de zonsopgang na en het licht stimuleert de hersenen om melatonine, een hormoon dat slaperig maakt, af te breken. Door op een meer natuurlijke, zachtaardige wijze wakker te worden, verdwijnt het hormoon als vanzelf uit ons lichaam. Gevolg: een wakker gevoel én een lichaam zonder stress.

Tags: , , , , , , , ,

3 Responses to “Stressvrij ontwaken”

 1. anniek2 oktober 2015 at 20:24 #

  maakt de wekker ook geluid?

 2. Maria4 oktober 2015 at 13:40 #

  Vrienden van mij zweren bij zo’n lichtapparaat naast het bed. Er zijn vele types in de handel, met en zonder wekker.
  Stressvrij ontwaken vind ik géén juiste termen, het woord “stress” zit er nog steeds in,
  ook al is het “stressvrij”, er blijft een verbinding met het woord “stress”.
  Wellicht is “natuurlijk ontwaken” of “lichtwekker” zoals in het artikel al genoemd een
  beter uitdrukking. Persoonlijk vind ik élk wekapparaat vervelend en onnatuurlijk en
  wakker worden uit jezelf het prettigst als dat kan.

 3. Janneke11 oktober 2015 at 14:20 #

  Alleen zijn die elektromagnetische velden van elektrische apparaten juist weer niet zo gezond, zeker niet de hele nacht zo net naast je bed. Eentje op batterijen zou beter zijn maar ik weet niet of die bestaan.
  Zelf heb ik een daglichtlamp, nu nog alleen in mijn bureaulamp; ik wil er nog eentje. Die zorgen voor natuurlijk daglicht, weliswaar na het opstaan, dat weer wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.