Flos for health

Ik ben altijd enigszins fanatiek als het gaat om mondverzorging en daar is een goede reden voor. Behalve dat een goed verzorgd gebit gewoon mooier is om naar te kijken – eerlijk is eerlijk – is het ook beter voor je algehele gezondheid.

Dat zit zo: meerdere onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen bacteriën in de mond (zoals bij ontstoken tandvlees) en het ontstaan van diverse ziektes. Bekend zijn hartklepontstekingen die veroorzaakt worden door S. sanguis, een bacterie die een belangrijke rol speelt bij parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking.

Bacteriën in tandplak komen via het tandvlees in de bloedbaan terecht en verspreiden zich in het lijf, waardoor ontstekingswaarden in het lichaam stijgen. Naast dat je niet liever uit je mond ruikt, is het dus ook op gezondheidsvlak belangrijk om je mond in goede conditie te houden.
Behalve twee maal daags grondig poetsen is ook dagelijks flossen, ragen en/of stokeren een must. 30% van de tandplak zit namelijk tussen de tanden en daar kom je met de borstel niet bij.

Nog een aanrader is het dagelijks schoonhouden van je tong met bijvoorbeeld een tongschraper of speciaal hiervoor gekochte tandenborstel. Heb je witte aanslag? Dat zijn dus allemaal bacterien! Vooral als je een koolhydraat-rijk dieet eet, of veel suiker is het vaak erg. Een gezonde tong is overal mooi roze.

Overigens is het gebruik van fluoride-tandpasta’s zeer omstreden. Fluoride is giftig en het schijnt zelfs een fabel te zijn dat het goed is voor je tanden. Lees dit en je koopt voortaan Paradontax blauw (zonder fluoride) of een merk als Aloe Dent, dat is ook een fluoride-vrije tandpasta. Nu ik toch bezig ben: mondspoelingen als Listerine zijn ook niet best. Ze verstoren je mondflora totaal – doden ook de goede bacterien. Laat maar staan dus! Wil je op een goede manier een wat ‘grotere’ onderhoudsbeurt plegen, spoel dan met water waarin je een paar druppels tea-tree-olie oplost.

Tags: , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.