‘Brood maakt dik’

Over deze stelling werd de afgelopen dagen op het internet flink gediscussieerd. Wat is nu waar? Ik weet hoe ik me voel als ik veel brood (of pasta, aardappelen of rijst) heb gegeten: opgeblazen en winderig. En ik weet hoe het voelt als ik dat een paar dagen laat staan en inruil voor extra groenten: een platte buik en geen gerommel in die regionen. Er zal dus wel wat in zitten, al zal het voor iedereen een beetje anders uitwerken. Het is dus een kwestie van uitzoeken wat het beste bij je lijf past en waarbij jij je het beste voelt.

In ieder geval schijnt het zo te zijn dat de granen die tegenwoordig in brood verwerkt worden niet meer natuurlijk zijn. Ze worden gekruist met andere gewassen en bestraald zodat ze extra snel groeien. Dat maakt dat je door het eten van veel brood – volgens allerlei deskundigen zoals cardioloog William Davis, de auteur van het boek ‘Wheat Belly’ en de auteur van ‘De Voedselzandloper’ Kris Verburgh – niet alleen allerlei onstekingsziekten kunt ontwikkelen, maar dat je er ook nog eens extra honger van krijgt! De ’tarwe’ schijnt namelijk ook nog eens besproeid te worden met sodium azide wat ervoor zorgt dat de aminozuren in de – toch al gekruiste tarwe – compleet veranderen en allerlei nare effecten krijgen. Opvallend vind ik in dat opzicht vind ik dat de vogels het winterse strooivoer dat ik voor ze neerleg wel eten, maar alleen wel de tarwekorrels laten liggen.

Nu is het geenszins mijn bedoeling om mensen bang te maken voor brood. Ik vind brood heerlijk en wat precies de waarheid is, is lastig uit te zoeken. In ieder geval ga ik af op wat mijn lichaam me vertelt. En dus koop ik mijn brood allang niet meer in de supermarkt, maar alleen bij de biowinkel. Daar koop ik heus nog wel eens een tarwebroodje, maar meestal ga ik voor het spelt-zuurdesem brood dat een veel oudere en natuurlijkere graansoort is. Ik eet ook niet meer dagelijks boterhammen, maar zie ze meer als een extraatje, lekker een snee brood bij een kop soep bijvoorbeeld. In plaats van brood eet ik zoals gezegd een extra portie groente, vaak is dat een groenteshake die ik lekker makkelijk op kan drinken. Werkt super!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

One Response to “‘Brood maakt dik’”

  1. Tom27 oktober 2012 at 10:08 #

    Brood is heerlijk! Neem het altijd mee in mijn broodtrommel gewoon genoeg cal. verbranden dan wordt je ook niet dikker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.