Shake it!

Gezondheid heeft altijd mijn aandacht en als er weer een nieuw boek over uit is, verslind ik het zo ongeveer. Zo ook het boek ‘de Voedselzandloper’ door de jonge, Belgische arts Kris Verburgh. Ik kan mee in veel van wat hij schrijft: meer groente, fruit en paddestoelen, veel minder koolhydraten (brood, pasta, rijst, aardappelen) eten en zo min mogelijk vlees doet ons lijf goed. Na een paar weken leven volgens dit ‘recept’ en je ziet er niet alleen slanker, maar ook jonger en gezonder uit.

Waar veel mensen echter tegenaan lopen, is dat we het eten van zoveel groente niet lekker en niet gemakkelijk vinden. Allereerst moet je dagelijks al heel wat wegkauwen wil je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden komen en er een beetje verzadigd van raken. Iedere dag twee salades en drie ons groente wegchompen is nu eenmaal niet aan iedereen besteed. Bovendien, zo merkte ik vorige week weer tijdens een zakelijk tripje naar Parijs, gezond en vers voedsel is gewoon niet overal beschikbaar.

Mijn oplossing voor dit is het volgende: groene shakes! In de blender maak ik dagelijks een groente- en een fruitshake. Mijn groenteshake van vandaag bestond bijvoorbeeld uit twee gekookte bietjes, een ons ingevroren erwten, wat takjes peterselie, een halve krop sla, wat citroensap en een flink glas wortelsap en kokosnootwater. Ik voeg aan dit geheel dan ook nog een scheutje olijfolie toe. Een fruitshake voor tussen de middag bestaat bijvoorbeeld uit: een paar flinke stukken verse ananas, mango, kiwi, een paar handjes verse spinazie, ook weer aangevuld met kokosnootwater of gewoon water. Ben je dagelijks op kantoor, dan kun je deze  shakes heel gemakkelijk meenemen in een lege Spa-fles. Krijgt die ook een tweede leven voordat je hem in de plastic-recyclebak gooit. En je zult zien: de shakes vullen je maag zodanig dat je absoluut geen honger meer hebt!

Je kunt de shakes helemaal naar je eigen smaak samenstellen, ook door het toevoegen van allerlei kruiden en specerijen en zodoende met de smaken experimenteren. Ik heb in dit voorbeeld groenten genomen – bietjes, erwtjes, spinazie – die hoog scoren op de base-lijst. Meer info over de zuur-base verhouding in je dieet zal ik geven in een later artikel.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Shake it!”

  1. Marlene3 oktober 2012 at 08:26 #

    Hi Viola! Helemaal leuk! Ik heb nog wel een tip, gebruik ipv van lege spa-fles, een toxinevrije fles, bijvoorbeeld van klean kanteen. Zo blijven je juices gifvrij. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.