Pukka – Hoe is jouw relatie met voedsel?

In het heldere, toegankelijke boek ‘Pukka, een ayurvedische lifestyle’ door Sebastian Pole staan honderden aardige adviezen die ik graag in de praktijk breng. Een pagina die mij zeer aanspreekt gaat over een gezonde omgang met voeding. Mocht je het nog niet weten, check dan eerst deze vragenlijst (dosha quiz) om je ayurvedische type te bepalen. Heb je je meest prominente dosha gevonden, dan kun je ermee verder. Volgens Pukka ‘Hebben we allemaal min of meer moeite met onze voedingsgewoonten, maar de onderstaande tips kunnen je helpen om eventuele negatieve of verslavende tendensen te doorbreken’:

Vata:

Zoals dat voor alle eigenschappen van Vata-types geldt, varieert ook hun gewicht. Minder suiker nemen is cruciaal voor een succesvolle behandeling: suiker zorgt tijdelijk voor ontspanning maar wanneer je er teveel van neemt, werkt het verstorend. Suiker kan worden vervangen door voedende, zenuwkalmerende kruiden voor mentale rust, zoals ashwagandha, gotu kola en brahmi. Spaarzaam gebruik van rietsuiker, niet-geraffineerde suiker en rauwe honing zijn prima, maar witte geraffineerde suiker moet totaal worden vermeden. De beste voeding om vata goed te laten aarden zijn complexe koolhydraten: volkorentarwe, basmatirijst en haver. Mungbonen en zetmeelrijke groenten zijn ook nuttig. Venkel, kardemom en koriander zijn van nature zoet, wat kan helpen in geval van een onbedwingbare behoefte aan suiker.

Pitta:

Hoewel Pitta-karakters meestal een stabiel gewicht hebben, kunnen ze te veel gekruid en vet voedsel eten wat kan leiden tot brandend maagzuur en gewichtstoename. Om maagzuur te voorkomen laat je chilipepers en alcohol weg uit je dieet. Om gewicht te verliezen, vermijd je rood vlees, zeevis, vet of olierijk voedsel, suikers en gebak. Eet onder meer verse, gekiemde salades, bittere kruiden (aloe, neem, paardebloem en kurkuma) en chlorofyl (groene bladgroenten, spirulina, chlorella) samen met gerst, witte basmatirijst en mungbonen.

Kapha:

Kapha-types hebben vaak de meest behoeftige relatie met voedsel, dat voor hen alleen het doel heeft energie op te slaan en gewicht op te bouwen. Dit is aangeboren. Om overtollig water en gewicht te verwijderen, moeten alle suikers, zout, zuivel, zoete vruchten, brood (met gist) gebak, vlees, vis en vette voedingsmiddelen worden vermeden. Het beste is om tussen 10:00 en 18:00 uur te eten, dan is het vuur van de spijsvertering (agni) het actiefst. Pikante kruiden helpen voedsel te verteren en de stofwisseling te versnellen. Wanneer je sterk verlangt naar iets zoets, kun je een kruid nemen met de naam gurnar (gymnema sylvestre), wat letterlijk suikervernietiger betekent. Een heel klein beetje ervan op de tong laat suiker smaken als zand, wat een vrij goede manier is om af te komen van een suikerverslaving.

Het boek Pukka is hier te koop. Aanrader!

 

Tags: , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.