Geduld is echt een schone zaak

Ik ben nooit goed geweest in geduldig zijn, maar met de jaren wordt het beter. Het moderne leven helpt in wezen met het oefenen van geduld, hoewel dat bepaald niet zo lijkt. Alles is instant dezer dagen. En zo gemakkelijk dat we het voor lief nemen. Reizen bijvoorbeeld, binnen een etmaal zit je aan de andere kant van de planeet. Hebben we een paar uur vertraging dan doen we net of de wereld vergaat. Of koken: je hoeft niet meer zelf je groente te verbouwen, plukken, schoonmaken of snijden. Alles is kant-en-klaar. Moet je zelf tien minuten pasta koken voor erbij, dan lijkt dat al gauw een eeuwigheid: ‘Er zijn toch ook pasta’s die binnen vijf minuten gaar zijn…???’

Het moderne leven test ons geduld dus. Denk maar aan files of vertragingen van het openbaar vervoer. En als we iemand sms’en of e-mailen, dan verwachten we binnen een paar uur antwoord. Gaat het antwoordapparaat aan? Dan zuchten we omdat we niet snel genoeg contact krijgen. En we gaan meteen op zoek naar de bedoeling van die ‘vertraging’. Is het een belediging, een uiting van desinteresse, of een subtiele boodschap die een vergaand onderzoek vereist?
Kortom: dat snelle leven maakt ongeduldig. En aangezien Sint Augustinus al zei dat geduld de metgezel is van wijsheid, ben ik me steeds meer bewust dat het nuttig is om geduld te krijgen. Het is de hoeksteen van geluk, want van geduld voel je je ook in balans en krachtig. Je kunt je beter focussen op dingen die je wilt doen in het leven en hebt meer mentaal-emotionele veerkracht.

Hier een paar manieren om meer geduld te ontwikkelen.

1. Lees.
Ik schrijf voor de kost en lezen gaat mij zeer gemakkelijk af. Al vanaf de eerste klas lagere school vreet ik boeken, maar ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat ik de inhoud dan wel heb gelezen, maar niet tot me heb genomen. En dus dwing ik mezelf om een boek meerdere keren achter elkaar te lezen. Een soort herkauwen dus. Een paar weken lang dagelijks een paar bladzijden van een boek dat ik al uit heb. Dan kan de inhoud goed inzinken.

2. Verschuif je perspectief

We zijn allemaal gewend om door een bepaalde bril te kijken. Die bril hebben we op of we dat nu door hebben of niet, want door onze opvoeding, cultuur etc. hebben we allemaal een andere kijk op dingen. Om geduld te oefenen kan het nuttig zijn om regelmatig het perspectief van anderen onder de loep te nemen, zonder daar kritisch over te doen. Meerdere perspectieven bekijken opent je wereld en maakt je gezichtspunt breder. Bijproduct: geduld.

3. Ga tuinieren
Veel mensen hebben geen tuin, maar ook op je balkon kun je heel goed rommelen met plantjes en aarde. Of neem een volkstuin. Wat er goed aan is? Planten hebben hun eigen programma en je kunt er niet veel aan doen om dat op te jutten. Sommige plantjes staan er maandenlang schijnbaar voor Jan met de korte achternaam bij, om vervolgens uitbundig te gaan groeien en bloeien. Andere doen dat vrijwel meteen. Het is leuk om de natuur in actie te zien, ook tijdens het wandelen bijvoorbeeld. En je te realiseren dat jij ook deel uitmaakt van die natuur. Ook jij groeit en bloeit zodra het tijd voor je is. Niet eerder.

4. Kook vaker vers
Ik heb er al vaker over geschreven, maar al die magnetronmaaltijden zijn niet alleen niet goed voor ons lijf, maar ook niet voor ons geduld. Ban fast-food dus uit je leven en ga zelf naar de markt en groenteboer voor lekker verse dingen om zelf te koken. Kun je niet koken? Pffft… onzin. Het is uitproberen en proeven. Veel leuker dan Masterchef op tv kijken met die kleffe hap op schoot.

5. Wees creatief
Zelfexpressie is niet alleen een soort therapie, maar schilderen, schrijven, boetseren of andere vormen van expressie helpen om geduldiger te worden – niet alleen met jezelf, maar ook met anderen. Het is frusterend als je wat je in je hoofd hebt maar niet op papier of het witte doek kunt krijgen. Maar met wat geduld komen de ideeen vaak zomaar uit de lucht vallen. Ik merkĀ regelmatig dat ik op de wc, als ik even rustig zit en aan niets denk, de beste ideeen krijg. šŸ™‚

6. Ga op avontuur
We hebben allemaal onze dagelijkse beslommeringen, maar het kan heel nuttig zijn om er hier en daar uit te stappen. Neem op een avond na het eten gewoon eens je mp3 speler mee en loop zonder doel door je omgeving. Verdwaal, als het je lukt, en probeer dan de weg terug naar huis te vinden. Met wat geduld lukt dat altijd. En gebieden verkennen die je nog niet kent maakt weer dat je perspectief breder wordt. En dat helpt weeer (zie 2) om geduld te krijgen.

7. Improviseer
Natuurlijk heb je een agenda waardoor je je afspraken kunt nakomen en je werk efficient kunt indelen. Maar hier en daar is het zaak om de boel een beetje door elkaar te husselen. Doe iets omdat je daar op dat moment gewoon zin in hebt. Reis zonder plan, bel zomaar iemand op om even langs te gaan en neem een andere route – omweg – naar huis. Het haalt je uit de sleur en je geduld zal op de proef worden gesteld want er gebeuren dan toch dingen die je niet verwacht.

Tags: , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.