Ai, zonnebrand…

Vind jij het ook zo heerlijk, die warme zon op je lijf? Ik schreef er eerder over en het is goed voor je, maar uiteraard tot op zekere hoogte. Heb je toch zonnebrand opgelopen? Het komt door de ultraviolette straling. Hoeveel je kunt hebben is per persoon verschillend en ook de geografische plaats, tijd van de dag en atmosferische condities hebben er iets mee van doen. Er zijn twee types UV straling: A en B. UVB kan goed zijn voor je gezondheid want het helpt de aanmaak van vitamine D in je lijf. Teveel veroorzaakt echter zonnebrand en in sommige gevallen ook huidkanker.

We weten natuurlijk wel dat mensen met een lichte huid gevoeliger zijn voor zonnebrand dan donker-huidigen. Maar tricky is dat de symptomen zich meestal niet meteen kenbaar maken. Op het strand staat vaak een briesje waardoor je de hitte in je huid niet voelt. Pas ’s avonds of ’s nachts krijg je last en dat kan makkelijk twee, drie dagen duren. Tegenwoordig heb je meer kans op zonnebrand omdat de ozon-laag is aangetast, er zitten op veel plaatsen zelfs gaten in.


Uiteraard blijf je, als je verbrand bent, een paar dagen uit de zon. Hier wat natuurlijke middeltjes die je kunt gebruiken als je huid toch rood ziet en pijnlijk is na een overdosis UVB:
-Coenzym Q10. Dit helpt de cellen aan extra zuurstof en minimaliseert schade door vrije radicalen. 60 mg per dag wordt aanbevolen.
-Collodiaal Zilver. Dit gaat infectie en ontsteking tegen en helpt het helingsproces. Je kunt het met een watje op de verbrande huid aanbrengen.
-L-Cysteine. Dit voedingsmiddel zit in uien, eieren en walnoten en het helpt de huid helen. 500 mg per dag op een lege maag wordt aanbevolen.
-Kalium. Het lichaam verbruikt veel van dit goedje als je verbrand bent, dus moet je het aanvullen. Een dagelijks dosis van 99 mg doet de truck.
-Aloe Vera Gel. Dit wonderplantje is goed voor iedere soort verbrande huid, of dat nu door de zon of een hete pan komt. Het werkt verzachtend, helpt de heling en voorziet d ehuid van vocht. Een dikke laag opsmeren en dit om het uur herhalen is een goede remedie tegen pijn. De pulp uit de verse plant is uiteraard het beste, maar als je een commercieel product gebruikt, let er dan op dat er geen minerale olie, paraffine, alcohol of kleurmiddel in zit.
-Calendula. Dit plantje heeft anticeptische werking en werken pijnstillend en helend.
-Kamille en lavendel. Een bad met kruiden kan goed helpen tegen de pijn van zonnebrand. Voeg hiervoor zes kopjes kamille thee of zes druppels kamille-olie toe aan een lauwwarm bad. En ga hier minimaal dertig minuten in liggen. Lavendel olie is ook fijn en kan ook samen met de Kamille gebruikt worden.
-Appel cider azijn. Je kunt een kopje water mengen met dit goedje en de verbrande gebieden ermee insmeren.

Nog meer suggesties bij zonnebrand:
-Drink veel water. Je cellen hebben nu extra vocht nodig.

-Eet veel proteine-rijk voedsel. Veel fruit en groenten voor de vitamines en mineralen. Hierdoor wordt weefsel gestimuleerd om te helen.

-Gebruik koude compressen. Heb je ’s nachts last van pijn, dan kun je washandjes drenken in een oplossing van baking soda (zuiveringszout) en water. Ook kun je zuiveringszout aan je lauwe badje toevoegen.

Preventie is natuurlijk het allerbeste medicijn. Deze voorzorgsmaatregelen kun je nemen:
-Ga niet zonnen tussen 11:00 en 15:00 uur. Ga je wel naar buiten rond deze tijden, blijf dan – al naar gelang je huidtype – niet langer dan vijftien minuten in de volle zon en zoek daarna de schaduw op.
-Draag een petje of breedgerande hoed, en kleding die je huid zoveel mogelijk bedekt. Lichte kleuren en dicht geweven textiel is het beste. En bescherm je ogen met een goede zonnebril.
-Probeer een natuurlijke zonnebrand. Veel wortels (beta-caroteen) en tomaten (lycopeen) eten helpt preventief tegen zonnebrand. En er zijn fijne cremes te koop zonder chemische toevoegingen die erg goed werken. Ondergetekende is gek op Lovea Bio (BS factor 15). Die ruikt neutraal, voelt niet vet en trekt snel in.
-Denk ook aan je lippen en randjes van je oren!

[Bron: wake up world]

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.