Strand is echt gezond!

Ik gebruik het al jaren als recept voor gezondheid: weer of geen weer, minimaal 3x per week strand! Onderzoek heeft nu uitgewezen dat mensen die aan de kust leven ook inderdaad gezonder zijn dan wie in het binnenland woont. Uit een recente studie van onderzoekers aan de Britse universiteit van Exeter blijkt dat wie dichter bij de zee woont, meer kans heeft om gezond te zijn.

Het gezonde effect van de kust geldt nog meer in armere gebieden. Onderzoeker Ben Wheeler: “We weten dat mensen meestal een leuke tijd beleven wanneer ze naar het strand gaan, maar er was tot nog toe weinig bewijs hoe dit je gezondheid en welzijn kan treffen. Waarom de kust je gezonder maakt is nog ongekend.”

Professor Mathew White: “Onze hersenen zijn instinctief geprogrammeerd om zich goed te voelen aan de kust. Ook wordt de zee gepromoot als iets goed. Een bezoekje aan de kust kan zo helpen ziektes te bestrijden.”  De onderzoekers hielden rekening met factoren als leeftijd, geslacht, sociale en economische factoren. Eerder onderzoek toonde al aan dat de rustgevende kracht van de kust stress beperkt.  Professor Wheeler: “We moeten nog meer diepgaande studies uitvoeren om te ontdekken waarom zeelucht nu zo een positief effect op je lichaam heeft.”

NB: Ik heb wel eens gelezen dat zeelucht gezond is vanwege het gehalte jodium en zout. En de afwezigheid van veel pollen. Ook is er meer zon per jaar (gemiddeld 1700 uren aan zee tegenover 1550 uren in het binnenland). En zonlicht is ook goed voor je. Lees hier waarom.

 

(Bron: Happynews.nl)

Tags: , , , , , , , , ,

5 Responses to “Strand is echt gezond!”

 1. Daan7 september 2012 at 17:00 #

  Ik woon 10 minuten fietsen van het strand, zo gauw als het zonnetje schijnt ben ik op het strand, geloof me ik ben nooit zo fit en gezond geweest sinds ik aan de kust woon. (ik kom uit het binnenland dus ik kan het weten). Je beweegt hier veel meer en je bent door de zeelucht stukken fitter. Daarnaast meer zon dus meet vitamine D, dus sterkere botten, minder kans op metaboolsyndroom en minder kans op een depressie. Mij krijg je het binnenland niet meer in!

 2. Maria15 september 2015 at 11:56 #

  Herkenbaar, want de zee doet mij ook altijd goed!
  Ik ga vaak naar de kust vanuit mijn woonplaats, naar Rockanje, waar het meestal rustig is en altijd mooi. Heb net een weekje vakantie gehad in Bergen aan Zee, ben
  elke dag op het strand geweest, had een hotelkamer met zeezicht en balcon en ben
  als herboren thuisgekomen!
  Langs het strand lopen of met een goed boek op een terras zitten en genieten!
  Rockanje doe ik ook in de winter om weer bij te tanken. Met het O.V. doe ik er soms
  anderhalf uur over om er te komen, maar ik kom er altijd fris en fit vandaan. Heb gelezen wat er in zeelucht zit, de goede ionen, die bevestigen wat ik al ervaarde:
  goed voor lichaam en geest!

 3. Viola15 september 2015 at 14:12 #

  Fijn Maria. Is wat ik ook altijd doe. X

 4. Maria27 september 2015 at 12:03 #

  Wél de Noordzee en niet de wateren die dichterbij zijn, zoals het Haringvliet of de Maas. De zee heeft voor mij álle waarde en een heerlijk weids uitzicht en die afge-
  sloten wateren hebben dat voor mij niet en daarom reis ik verder om bij de Noordzee te komen. Ik voel me een geluksvogel dat ik relatief dicht bij de kust woon, goede gezondheid heb, het gemakkelijk kan doen en neem soms iemand mee die een hap gezonde zeelucht ook goed kan gebruiken!

 5. Maria18 februari 2018 at 13:04 #

  Gisteren was ik weer op het strand: met een winterjas aan, sjaal om in de heerlijke warme zon! Het was alweer lang geleden, terwijl ik zó van de zee houd.
  Als het érg koud is of nat, dan begin ik er niet aan, maar gisteren was het verrukkelijk! Het is weer uitkijken naar het voorjaar en nog veel strandtochten!
  Het was een prachtig panorama, de zon scheen op het water en gaf er de prachtige,
  pastelkleurige schittering aan. Ik heb er genietend uren naar zitten kijken en tussendoor een lange strandwandeling langs de vloedlijn gemaakt.
  Zoals altijd kwam ik weer herboren thuis en hoor het geluid van de golven nog dagen langer. Ik prijs me gelukkig dat ik zo dichtbij de Noordzee woon en zou het liefst in een huisje op het strand wonen. Ik neem altijd eten en koffie mee, maar er zijn ook goede strandtenten die zelfs in de winter meestal open zijn.
  Ik kan het iedereen aanraden, ben zelf ook anderhalf uur onderweg met het OV om er te komen, maar dan heb je ook wat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.