Beweeg! Je lichaam vraagt erom

Uiteraard is er altijd wel een reden om niet te gaan sporten of bewegen. Hier de vier meest genoemde ‘smoezen’, en de remedie:

1. Ik ben moe. Van regelmatig sporten krijgt je lichaam een steeds beter conditie zodat je uiteindelijk juist extra energie krijgt. Mensen die sporten zijn over het algemeen zowel fysiek en mentaal sterker. Na 20-30 minuten bewegen – en daar hoort ook lekker doorwandelen bij – komen er bovendien allerlei feel-good hormonen (serotonine) vrij waarvan je blij wordt.

2. Ik heb geen tijd. Sporten is nooit tijdsverlies want je investeert in je lichaam en je gezondheid (en je humeur, zie 1). Het is een kwestie van keuzes maken. Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander ruim drie uur (!) per dag voor de televisie hangt, dan weet je dat er wel degelijk tijd is. Anderhalf uur minder voor de televisie en in plaats daarvan sporten dus. Je wint juist tijd want je wordt minder snel ziek, zit beter in je vel, slaapt beter en presteert beter.

3. Ik heb een hekel aan sporten/ik heb geen zin. Zoek dan een activiteit die je wel leuk vind, dansen bijvoorbeeld. Er zijn allerlei vormen denkbaar van buikdansen tot biodanza en stijldansen, ook bij jou in de omgeving. Bedenk dat je er ook niet per se goed in hoeft te zijn, het gaat erom dat je het leuk vindt. Of ga fietsen, ontdek je omgeving opnieuw en peddel erop los. Het gaat niet zozeer om het zweten, maar om de beweging. Daarbij komt: nieuwe dingen uitproberen en nieuwe keuzes maken houdt je fit.

4. Het is slecht weer. Sporten kan ook binnen, neem bijvoorbeeld de sportspelletjes die je op de Nintendo Wii kunt doen. Ik vind het overigens juist heerlijk om juist wel in de regen hard te lopen omdat er dan veel zuurstof in de lucht zit. Ik krijg er een giga kick van en km helemaal roze en happy terug en spring onder de douche. Denk ook eens terug aan je kindertijd: toen vond je het toch ook heerlijk om door de plassen te stampen? Wat let je nu?

Tags: , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.