E.H.B.O bij keuzes

In onze drukke consumptiemaatschappij is relaxt leven vooral afhankelijk van de keuzes die je maakt. Hier wat handvaten:

Stel jezelf vragen:

-Wat denk ik? Onderzoek je gedachten en kijk ernaar,  zonder oordeel. Wees je bewust van je gedachtepatronen, meestal komen ze steeds weer terug als een paardje op de draaimolen. Alleen al het bewustzijn daarvan helpt te ontspannen. Heb je last van piekergedrag, vooral als je in bed ligt, schrijf je gedachten dan op in een blocnote. Om het blaadje – en je gedachten – vervolgens letterlijk naast je neer te leggen. Nu even niet…

-Wat voel ik? Verplaats je aandacht naar je lijf en ‘scan’ je lichaamsdelen een voor een. Begin bij je voeten en voel wat er te voelen valt. Beweeg ze een beetje, ga door naar je kuiten, je bovenbenen, je onderlijf, je buik, je armen-boven en onder, je nek, je schouders. Adem er naartoe. Voelt het groot of klein, zwaar of licht, warm of koud? Zitten er verkrampingen, dan laat je ze rustig los.

-Wat wil je echt? Wat zijn je verlangens, wat zegt je hart, wat wil je meemaken, wat wil je gedaan hebben? Maak zo nodig lijstjes van je top-prioriteiten en let er daarbij op dat het geen dingen zijn die anderen voor je moeten doen. Kijk wat je zelf voor elkaar kunt krijgen. En bedenk: het hoeven geen grote dingen te zijn. Bovendien maken vele kleine stapjes maken een grote.

-Forceer beslissingen niet. Zolang denken en voelen nog niet op een lijn is, kun je nog niets doen. Geef jezelf dan een time-out, ga iets anders doen en vertrouw erop dat de antwoorden zullen komen. Op een gegeven moment weet je opeens wel wat je wilt en ga je vanzelf over tot actie.

Tags: , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.