Gezond Gewicht: zo doe je dat

Je wilt zo graag in je mooie, nieuwe bikini (of zwembroek) passen, maar je broek moet na het diner steevast op de ‘vreethaak’. Die bijbehorende vleug spijt zit je ook al niet lekker. Wéér neem je je voor: ‘Morgen houd ik een balansdag’. Je bent het ’s ochtends alweer vergeten en na die eerste vette hap voel je weer dat schuldgevoel opkomen… Herkenbaar?

De sleutel om slank en gezond te blijven zit ‘m allereerst in begrijpen waarom je te veel, te vaak of te vet eet. In onze Westerse samenleving heeft het vaak te maken met recreatief eten; samen eten wordt als ‘gezellig’ ervaren. Of met reactief eten waarbij op een situatie – op het werk, in privé- en/of gevoelsleven – wordt gereageerd door de mond te vullen. Heb je het ‘waarom’ tot je laten doordringen, dan kun je actie ondernemen. Die bestaat uit het volgen van wat simpele eetregels waarbij heus nog wel plaats is voor het nodige lekkers.

De Basic Do’s en Don’ts:
1. Maaltijden overslaan is geen optie, je stofwisseling raakt ervan in de war en je bloedsuikerspiegel gaat erdoor op en neer, waardoor je juist nog meer trek krijgt.
2. Laat vooraf jes staan en richt je op de hoofdmaaltijd, ook in restaurants.
3. Eet zoveel mogelijk op vaste tijden en drie maaltijden per dag. Schep slechts een keer op bij het avondeten en eet langzaam: kijk, ruik, proef, eet met al je zintuigen.
4. Kies steeds bewust wat je in je mond stopt. Plak desnoods een foto waarop je slank & gelukkig bent op de koelkastdeur: dat is hoe je wilt zijn!
5. Plan suikerloze en alcoholvrije dagen in.
6. Experimenteer bij het koken met kruiden en specerijen en gebruik minder of geen zout.
7. Is er sociale druk om te eten? Zeg gewoon dat je een keer overslaat. Dat mag, je hoeft er geen uitleg over te geven.
8.Twee keer per dag een snack is oké, als die bijvoorbeeld bestaat uit fruit, wat (ongezouten) noten of een bakje magere yoghurt of kwark (zonder suiker).
9. Luister niet naar snelle muziek tijdens het eten en kijk geen tv. Uptempo geluiden maken dat je sneller gaat eten en door televisie kijken heb je minder snel door dat je vol zit.
10. Per ongeluk toch vetrijk gegeten? Eet wat stukjes ananas. Deze vrucht bevat bromelia enzym dat gasvorming in je darmen vermindert.

Weet wat je eet
Een constant hongergevoel kan te maken hebben met het eten van te veel suikerrijke voeding. Let op etiketten, want aan veel producten (veel sauzen en zelfs ketchup!) wordt glucose-fructosestroop toegevoegd. Dit is zeer verraderlijk, want het zorgt ervoor dat de hersenen geen seintje krijgen dat je vol zit. Zo blijf je hongerig en blijf je eten. Vermijd suiker dus zoveel mogelijk. Veel spijzen, koffie en thee zijn goed te zoeten met Stevia-druppels. Dit extract van de Steviaplant wordt in Zuid Amerika al decennialang gebruikt als zoetmiddel, en hier nu ook goedgekeurd is als voedingsmiddel. Je koopt Stevia in natuurvoedingswinkels of bestelt het hier.

Superfoods voor een lang en gezond leven
Volgens het boek ‘Superfood’ door Steven Pratt en Kathy Matthews – erg de moeite waard om te lezen – leef je langer als je deze voedingsmiddelen wekelijks eet:
1. Peulvruchten 2. Bosbessen 3.Broccoli 4. Havermout 5.Sinaasappelen 6. Pompoen 7. Wilde Zalm 8. Sojaproducten 9. Spinazie 10. Thee 11. Tomaten 12. Kalkoenborst (zonder vel) 13. Walnoten 14. Yoghurt of magere kwark.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.