Boekbespreking: ‘Spiritueel door de overgang’

Net terug van een stille retraite bij Isaac Shapiro en de uitspraak die me het meest is bij gebleven kwam op de vraag over hoe hij en Meike hun relatie goed houden. Shapiro zei: ‘Ik heb er interesse aan dat Meike een mooi leven leidt’. Dit getuigt van veel wijsheid, want als je je partner meehelpt om een mooi leven te leiden en jezelf daarvoor inzet, zal je eigen leven namelijk ook op z’n allermooist zijn.

Deze uitspraak deed me denken aan het boekje ‘Spiritueel door de Overgang’ geschreven door Soulwoman-gastschrijfster Lisette Thooft. Naarmate we ouder worden, worden we in feite steeds meer onszelf. De ui wordt afgepeld en dat heeft consequenties voor je liefdesleven. Je blijft alleen nog maar bij elkaar als er sprake is van ware liefde. Ook seks verandert mee, en wordt tantrischer.

In het boekje schrijft Lisette: ‘Een man van boven de vijftig kan net zo goed vrijen als een jongeren man, maar hij kan het niet meer als zijn vrouw hem niet wil. Zij kan net zo goed vrijen als een jongere vrouw, maar niet als ze eigenlijk geen zin heeft. Dat bekent dat het liefdesleven bij een ouder wordend paar volledig afhangt van de vraag of de vrouw oprecht open staat voor het contact en werkelijk geniet van het vrijen. Als een man zich niet voldoende bekommert om zijn vrouw, een haastige minnaar is die aan zijn gerief wil komen en het dan wel gezien heeft, kan een vrouw dat jarenlang verdragen uit liefde voor hem, of omdat ze niet beter weet of geen zin heeft in problemen. In heel haar vruchtbare leven wordt haar vagina toch wel vochtig en ontvankelijk. Maar in en na de overgang lukt het niet meer. Dan open je als vrouw je schoot alleen nog maar voor een liefdevolle vrijer.”

Het boekje is sowieso een aanrader, ook als je nog niet in de overgang bent. En is ook een eyeopener voor mannen die hun eigen ‘menopauze’, de penopauze doormaken en uit zijn op een leukere relatie. Je kunt het kopen via de link op deze site naar bol.com en het kost 14,90 euro.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.