De waarheid over de ZON – The Truth about the Sun

Op deze eerste lentedag van 2012 hier wat lekker nieuws over de zon. On this first day of spring 2012 here’s some great news on the sun. Enjoy! (And scroll down for English)

De zon laat – tijdens afwezigheid van wolken – zijn warme stralen weer heerlijk op ons neerdalen. We worden er allemaal vrolijk en levenslustig van. De laatste jaren zijn er echter ook veel dringende waarschuwingen rondom zonnebaden en in de zon zijn. Er wordt soms net gedaan alsof de zon onze vijand is en velen dragen sunblock, zonnebrillen en grote flaphoeden. Maar is de zon nou echt zo gevaarlijk?

De zon is op een aantal vlakken erg goed voor ons. Allereerst brengt het ons natuurlijk warmte, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Een hogere lichaamstemperatuur faciliteert celfuncties en geeft meer energie. Daardoor kan ons lichaam beter ontgiften. Ook reguleert de zon onze natuurlijke bioritmen en een hogere lichaamstemperatuur geeft overdag ook hogere cortisol-waarden waardoor je je relaxter voelt en ’s nachts dieper slaapt.

Net als planten die fotosynthese gebruiken bij wijze van voeding, heeft ons lichaam dezelfde fotosynthetische activiteit nodig. Het lichaam kan op die manier bijvoorbeeld vitamine D aanmaken. Dit hormoon (het is eigenlijk geen vitamine) staat vooral bekend om zijn regulerende werking op calciumwaarden en absorptie. Het is nodig voor gezonde botten en tanden. Ook is het belangrijk voor een gezond immuunsysteem, zenuwstelsel, voor de insulineregulatie en diverse endocriene en verteringsfuncties. Vitamine D is dus heel belangrijk voor een goede gezondheid.

Het is bekend dat een op de zeven volwassenen een gebrek aan Vitamine D heeft. Oudere mensen en mensen met pijn hebben vaak gebrek aan vitamine D. En uit een studie onder mensen met lage rugklachten bleek dat 83% van hen gebrek had aan vitamine D. De patiënten waren, nadat ze een supplement gingen slikken, allemaal binnen drie maanden pijnvrij of rapporteerden verminderde pijn.
Maar ook de zon helpt dus! Twintig minuten zonlicht op de armen, handen en het gezicht produceert ongeveer 400 IU vitamine D. Een dag zonnen in bikini of badpak (of naakt) produceert zelfs 20.000 IU. Een dag in de tropen 100.000 IU. Veel voedingsdeskundigen zeggen dat 1000 tot 5000 IU per dag optimaal is. En nog een weetje: je insmeren met een factor 8 houdt 95% van de vitamine D synthese tegen. Er zijn niet veel voedingsmiddelen waar vitamine D in zit, dus de zon en supplementen zijn en goede bron.

Zonlicht stimuleert ook de pijnappelklier die een aantal hormonen aanstuurt, en de lichaamsklok. Cellen die voor die laatste verantwoordelijk zijn, houden de tijd bij voor het lichaam en reguleren allerlei functies op cel- en endocrien gebied. Door een dag zonlicht raken deze cellen wel een beetje van slag. Je herkent het misschien, dat katterige gevoel als je een dag in de zon hebt gelegen, of er een dutje in hebt gedaan. Een zonnebril helpt hierbij want de activiteit van de pijnappelklier wordt erdoor verminderd.
Klinkt natuurlijk fijn, al dat zonlicht, maar van teveel zon krijg je ook huidkanker, toch? Dat is waar, maar het ligt niet zo simpel. De UVA stralen die vooral intens zijn op het midden van de dag, kunnen vrije radicalen produceren in de huidcellen. Zonnebrand veroorzaakt een hoger aandeel vrije radicalen. En als ze niet geneutraliseerd worden, veroorzaken deze beschadigingen in de cel, genetische schade en ze veroorzaken vroegtijdige huidveroudering.

Toch is dit proces niet nieuw voor het lichaam. Dat is namelijk in constant gevecht met vrije radicalen, bijvoorbeeld in ons eten en de chemicaliën die we binnen krijgen. Genetische schade is een proces dat voortdurend doorgaat en mini-kankertjes zijn voor het lichaam tamelijk gewoon. Een gezond lichaam neutraliseert de vrije radicalen voordat ze huidcellen aantasten of vervangen de beschadigde cellen voordat ze ergere problemen kunnen aanrichten.

De truc is dus te zorgen voor een gezond lijf. Je krijgt het door goed en gezond te eten, dagelijks te bewegen goed te slapen. Je lichaam produceert dan genoeg anti-oxidanten die vrije radicalen neutraliseren voordat ze schade toebrengen. Voedingsmiddelen die vrije radicalen neutraliseren zijn die waarin vitamine C en E zit zoals fruit en granen, (vooral wortels en tomaten) en rode bessen (bosbessen, kersen) bonen en noten. Vooral het teveel aan toxines en te weinig voedingsstoffen in het lichaam maken dus dat je risico loopt. Een niet goed werkend immuunsysteem is een van de indicatoren voor een risico op huidkanker. En ook stress kan ertoe bijdragen omdat het je immuunsysteem overbelast.

Het komt er dus op neer dat je niet bang hoeft te zijn voor de zon, als je maar goed eet. Het beste is om alleen ’s ochtends en ’s avonds, dus als de zon over haar hoogtepunt heen is, te zonnen. En om zonnebrand te voorkomen. Als je huid roze wordt in de zon, kun je snel aloë Vera opsmeren. Als je geen kleding aan kunt trekken om je huid te bedekken, smeer je dan in met zonnebrand, liefst eentje zonder chemische toevoegingen zoals PABA, cinoxate, oxybenzone, avobenzone en phenylbenzimidazole. Er zijn tegenwoordig natuurlijke lotions op plantenbasis met de juiste vitamines te koop. Toegevoegde anti-oxidanten kunnen helpen om de vrije radicalen te neutraliseren. Dus maak je niet druk om de zon en geniet ervan!

English:

The sun dispatches its warm glow of yellow light rays everyday, beaming in health, vitality, light and warmth. Yet after hearing all the warnings about its harmful effects, we fend off the sun as it were the enemy and sunblock, sunglasses and wide-brim hats are our weapons. Can brother sun be so dangerous?

The sun benefits us in a number of ways. The sun delivers heat, raising core body temperature. Higher core body temperatures facilitate increased cell function and higher energy. This increases our detoxification and purification systems. Sun also regulates our natural biorhythm cycles. Boosted core temperatures increase cortisol levels during the day, ushering more relaxation and deeper sleep during the night.

Just as plants photosynthesize nutrients from the sun, our bodies need it for our own photosynthetic activities. Primarily from the sun’s UVB rays our bodies synthesize vitamin D. Vitamin D is most known to regulate calcium levels and absorption. It is necessary for healthy bones and teeth. Also important for healthy immune function, nervous function and for insulin/blood sugar regulation, numerous endocrine and digestive functions, vitamin D is a necessary component for good health.

It has been reported that one in seven adults is vitamin D deficient. A study of medical ward patients showed 57% were vitamin D deficient and 42% were deficient despite taking recommended dosage of supplemental vitamin D. The elderly and those in pain are most often vitamin D deficient. One study found 83% of 299 low-back pain patients had vitamin D deficiency and another showed that 93% of 150 nonspecific pain patients had vitamin D deficiency. In the former study nearly all of those patients declared pain relief after three months of vitamin D supplementation.

Twenty minutes of sunlight on the arms, hands and face will produce about 400 IU of vitamin D. A day of summer sun in a bathing suit until the skin is pink will produce as much as 20,000 IU. A day in the tropics could easily result in 100,000 IU/day. Although the RDA is 200-700 IU (700 for elderly adults), many nutritionists believe that 1,000 to 5,000 IU per day is optimal. Not many foods contain vitamin D. The sun or supplements are best sources. An SPF8 sunscreen will block 95% of vitamin D synthesis.

Sunlight also stimulates the pineal gland, which stimulates a number of key master hormones as well as the master body clock, the SCN cells. These cells mark the passage of time for the body, regulating cellular and endocrine functions. A day without sunlight will leave these cells somewhat confused. Ever had that confused feeling after sleeping in late on a Saturday morning? Sunglasses can block those natural rays, lowering the pineal gland’s activities.

This all sounds great but doesn’t the sun cause skin cancer? Yes, but not quite that simple. It is primarily the sun’s UVA rays, especially intense during the mid-day, can produce free radicals amongst the skin cells. Sunburn of course can create a higher amount of free radicals. These free radicals, if not neutralized, can damage the skin cells,’ created genetic damage and premature aging.

However this process is nothing new to the body. The body is under constant attack by free radicals. We’re surrounded by free-radical-forming foods and chemicals. Genetic damage is an ongoing process, and mini-cancers are common on a daily basis. A healthy body will either neutralize the free radicals before they damage skin cells or dispose of any damaged cells before they cause further trouble.

The trick is the healthy body. A healthy body with a good diet will supply antioxidants to neutralize free radicals before they damage cells. Nutrients that neutralize free radicals produced by sun rays include vitamins C and E from fruits and grains; phytonutrients beta-carotene, zeaxanthin and lycopene from veggies, carrots, and tomatoes; proanthocyanins from red berries and cherries; along with other nutrients found in fruits, vegetables, beans and nuts. In addition to these antioxidant-rich foods, a good food-based multi-vitamin will provide an effective insurance policy.

A suppressed immune system is one of key indicator of skin cancer risk. This can result from increased toxin exposure as well as too few nutrients. Stress can also add to the overloaded immune system.

The bottom line: eat a healthy diet and don’t be afraid of the sun. Morning and evening sun exposure is best. Clothes or sunscreen can be used for mid-day or longer sun exposure. Avoid sunburning, and quickly apply aloe if the skin turns pink. If clothes are impossible, use a healthy sunscreen, preferably without PABA, cinoxate, oxybenzone, avobenzone, phenylbenzimidazole and other chemical compounds.

Natural sunscreen lotions with vitamins and botanicals are now available. These added antioxidants can help neutralize free radicals from sun exposure. Now stop freaking out about the sun and have a good summer!

Here’s a video that explains stuff:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “De waarheid over de ZON – The Truth about the Sun”

  1. roesoes@gmail.com7 juni 2016 at 12:54 #

    Super fijn dat je hier wat verduidelijking over hebt gegeven. En al helemaal super dat het ook in het Engels is vertaald (of andersom), zodat ik het kan delen met mijn buitenlandse vrienden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.