Suiker is vergif

Ik geloof heilig in de spreuk: een gezonde geest in een gezond lichaam. Iedere keer als ik iemand Cola-light zie drinken, zit ik dan ook met kromme tenen te denken aan de omstreden zoetstof Aspartaam ( E-951) die erin zit. Je kunt er hoofdpijn, migraine, duizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, gewichtstoename, uitslag en depressies van krijgen. Volgens sommige onderzoekers kunnen zelfs ziekten als kanker, multiple sclerose, epilepsie, suikerziekte en hersentumoren erdoor veroorzaakt of verergerd worden. Genoeg ellende om meteen dat handtasdispensertje Canderel voor je dagelijkse cappuccino in de prullenbak te mieteren en ‘light’ producten af te zweren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ons eigen Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid is het gebruik van Aspartaam veilig. Ik geloof er inmiddels niets meer van want veel mensen reageren er zeer gevoelig op. Iemand vertelde me dat hij zeer regelmatig light-frisdranken dronk, op sommige dagen zelfs alleen maar. En dat hij zich futloos voelde en zich de dag door sleepte. Hij vroeg zich af hoe het kwam, want hij sliep minstens acht uur per nacht. Hij keek eens kritisch naar zijn eetpatroon en besloot om een tijdje geen light-frisdrank te drinken. Wat hij verwachtte, gebeurde ook: hij voelde zich met de dag energieker!

Dat er een hele industrie van afhankelijk is en er dus veel geld gemoeid is met het verkopen van dit ‘vergif’ is inmiddels duidelijk, want de Amerikaanse en Europese voedselautoriteiten vinden het vooralsnog niet nodig om te onderzoeken of de regels voor de inname van Aspartaam moeten worden aangepast. Ik vind het misdadig! Gelukkig kiezen steeds meer producenten van light producten door de toenemende kritiek voor een natuurlijk zoetmiddel dat ik ook al langer gebruik: Stevia. Heerlijk in koffie, yoghurt en ik bak er zelfs appeltaarten mee. Het is er in druppel en tabletvorm en wordt gewonnen uit een kruidachtige plant die door de Guerani-indianen uit Paraguay al 1500 jaar wordt gebruikt.

Nog meer shocktherapie? Ook kristalsuiker is simpelweg vergif. Zit je met vage klachten? Kijk dan vooral eens naar je suikerinname. Gemiddeld eten wij Nederlanders 35 kilo suiker per jaar en – nog zoiets misdadigs – 85% ervan zit ‘verstopt’ zit in allerlei voedingsmiddelen. Check dus de labels van producten op woorden als sacharose, lactose, maltose, fructose, glucose, dextrose en invertsuiker. Het zijn allemaal industrieel gemaakte suikers met weinig tot geen voedingswaarde. Suiker mag dan een koolhydraat zijn, maar is van het slechte soort. Normaal gesproken verteren koolhydraten langzaam in het maag-darmkanaal voordat ze in het bloed in de vorm van glucose opgenomen worden. Bij suiker verschijnt de glucose plotseling in grote hoeveelheid in het bloed waarop de pancreas (alvleesklier) direct reageert door insuline af te scheiden, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Eet je zeer regelmatig suiker, dan raakt de pancreas overprikkeld en scheidt bij de minste korreltje suiker insuline af waardoor de suikerspiegel weer daalt. Maar al snel voel je je weer moe en hongerig waardoor velen weer naar die Snickers grijpen. Een vicieuze cirkel die hypoglycemie heet. Gaat dit proces langere tijd door, dan gaat de pancreas uiteindelijk in staking en zit je met hyperglycemie of tewel diabetes 2.

Nog meer aandoeningen die aan suikerconsumptie gekoppeld zijn: het versneld het verouderingsproces omdat het collageen vernietigd, je lichaam is ontstekingsgevoeliger en er ontstaan snel schimmelinfecties zoals Candida. En omdat kristalsuiker een vitaminerover is, is de kans bovendien groot dat je als zoetekauw een vitaminen- en mineralentekort hebt. Dat wil je je lichaam & geest toch niet aandoen? Blijf dus even stilstaan voordat je hand weer in die koektrommel verdwijnt. Tien tegen een dat er ‘gewoon’ een emotie in het spel is die gezien wil worden.

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.