De kracht van geur

Net als dieren hebben mensen een geurgeheugen dat is ontstaan vanuit overlevingsdrang: we roken voedsel en gevaar. Zodra je bijvoorbeeld koffie ruikt, wordt het in je hersenen opgeslagen onder dat woordje en geassocieerd met iets lekkers (of vies) dat je oppept. Ruik je het weer, dan weet je wat het is.

Naast herkenning kunnen luchtjes ook levendige herinneringen met zich meebrengen. Een typische geur kan een prikkel zijn voor gedachten aan een bepaald persoon of moment en dat gaat dan hand in hand met positieve of negatieve gevoelens. Zo kan die natte jassen-geur die zo typisch is in treinen en bussen al weerzin opwekken en de geur van de aftershave Aramis je doen denken aan die lover van weleer, terwijl zoet pijptabak je herinnert aan je favoriete opa. Vaak zijn die geurherinneringen al heel oud en stammen uit je vroege kinderjaren.

De commercie speelt handig in op dit geurgeheugen: je kent vast wel het fenomeen dat je bij de heerlijk geurende broodafdeling in de supermarkt zin krijgt om extra veel broodjes te kopen. En dat je een huis sneller verkoopt als die ‘gezellige’ geur van pasgebakken appeltaart erin hangt.

Woorden vinden om een geur te beschrijven is vaak lastig en dat komt waarschijnlijk omdat het centrum in de hersenen waar geur wordt ‘verwerkt’, dicht bij het gevoelscentrum ligt. Hierdoor wordt er aan de geur meteen een gevoelslabel gehangen en om dit bij het spraakcentrum te krijgen moet een langere route worden afgelegd in ons brein: woorden schieten tekort.

In de aromatherapie worden essentiele olien toegepast ter bevordering van de gezondheid. Ik schreef al eerder over massageolie van Volatile waaraan er – desgewenst – diverse zijn toegevoegd. De olien hebben zowel fysiek als psychologisch invloed op ons lichaam. Met aromatherapie probeert men het zelfhelend vermogen van het lijf te stimuleren en de aanwezige levensenergie te ondersteunen.

Essentiele olien, ook wel etherische olien geheten, bevatten de vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, wortels, zaden, vruchten houtsoorten of harsen. Deze olien beschermen de plant tegen ziektes en zorgen dat deze specifieke eigenschappen heeft. Bovendien bevat de essentiele olie de levenskracht van het organisme. Dat is ook de reden waarom de impact op zowel ons lichaam als geest zo groot is.

Essentiele olien kunnen op diverse manieren in het lichaam terecht komen: door inademing van de vluchtige bestanddelen – zoals stomen met kamille bij verkoudheid – waardoor ze via de longen in de bloedbaan terecht komen. Of vermengt met huidverzorgingsproducten of massageolie op de huid waardoor ze via de huid en het vaatstelsel in de bloedbaan terecht komen. Via het mond- en neusholten roepen de essenties prikkels op die door het zenuwstelsel naar het limbische systeem worden geleid. Dit registreert de aanwezigheid en als reactie erop komen er chemische stoffen vrij die zodanig inwerken op het zenuwstelsel dat het ontspant of juist wordt gestimuleerd, al naar gelang de gebruikte olie. Op die manier hebben deze geurige plantaardige olien directe werking op de gemoedstoestand en fysieke conditie.

Anders dan bij chemische geneesmiddelen, blijven essentiele olien niet achter in het lichaam, maar verlaten via urine, feces, zweet en uitgeademde lucht het lichaam. In een gezond lichaam blijven ze ongeveer drie tot zes uur aanwezig, in een ziek lichaam duurt het ongeveer veertien uur voordat ze worden uitgescheiden. Het verschilt ook nog per olie.
(Inspiratiebron: Vitamin Magazine)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.