Welk masker draag jij vandaag?

Welk masker draag jij vandaag?

Onze ontwikkeling als mens in het op aarde komen kan in meerdere of in mindere mate harmonisch verlopen. De vraag is telkens: Is er voldoende veiligheid, warmte, support? Doorgaans is er voor ieder van ons wel ergens een tekort opgetreden. We ervaren dat de buitenwereld onvoldoende op ons is afgestemd en dat is voor het kind bijzonder pijnlijk. Als reactie op de pijn ontwikkelen we dan ook één of meerdere verdedigingsmechanismen – een masker – waarmee we weg kunnen van de pijnlijke ervaringen.

Tegelijkertijd echter raken we daardoor vervreemd van onszelf. We laten alleen ons masker zien, een buitenkant, zodat we ons kunnen handhaven in een wereld die we als pijnlijk of soms zelfs als vijandig ervaren. Zo verliezen we tegelijkertijd het contact met ons diepste zelf, onze essentie.

 

Verdedigingsmechanismen

De verschillende verdedigingsstrategieën zijn te omschrijven als ‘karakterstijlen’, een term die stamt uit de lichaamsgeoriënteerde psychotherapie. Een ‘karakterstijl’ is een manier van overleven die het kind zichzelf aanleert binnen een omgeving die niet beantwoord aan de elementaire behoeften van het kind. Zo heeft het kind in de eerste fase van zijn bestaan, al beginnend in de baarmoeder, veel veiligheid nodig. Als die veiligheid ontbreekt, kan het kind niet goed op aarde komen en blijft het psychologisch steken in een diepe angst. Het lichaam neigt naar fragmentatie, het lijkt niet een geheel te zijn, maar bestaat uit delen die los van elkaar functioneren. Het verdedigingsmechanisme bestaat voor een groot deel uit ‘niet hier willen zijn’. En zo kan het kind zich handhaven in een wereld die als onveilig wordt ervaren.

 

Maskers en karakters

Sinds het verschijnen van het boek ‘De Maskermaker’ is de belangstelling voor de karakterstijlen sterk toegenomen. De Maskermaker benadert de karakterstijlen op een nieuwe, niet-pathologische manier. Natuurlijk kan een bepaalde stijl onze keuzevrijheid juist belemmeren of bevorderen, maar daarin liggen ook onze groeikansen. De Hartcirkel organiseerd nu een vierdaagse training waarin wordt ingegaan op de belangrijkste kenmerken van iedere karakterstijl. Theorie en praktijk wisselen elkaar al en op die manier krijg je zowel kennis als ervaringen in de verschillende karakterstijlen.

Praktisch
Doelgroep: professionals en andere geïnteresseerden die meer inzicht willen krijgen in het functioneren van de karakterstijlen voor zichzelf en binnen hun professie.
Studieduur: 4 dagen (in het weekend op een zaterdag en zondag)
Locatie: Conferentielandgoed Blooming te Bergen N.H., Duinweg 5.
www.blooming-hotels.com
Kosten: 495 euro inclusief 19% BTW en vier gezonde lunches, koffie/thee en fruit.
Data: Het weekend van 10 en 11 maart & 24 en 25 maart 2012
Trainer: Henne Arnolt Verschuren, co-auteur van De Maskermaker

Contactpersoon en aanmelden bij:
Ilona Borst – ilonaborst@hotmail.com Voor meer informatie klik je HIER.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Welk masker draag jij vandaag?”

 1. Marike Dijkstra18 februari 2012 at 15:33 #

  Kunnen jullie hiervoor accreditatie bij de VBAG aanvragen?

  met vriendleijke groet,
  M Dijkstra

  • Viola19 februari 2012 at 07:58 #

   Ik begrijp je vraag niet Marike, wat wil je precies weten?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.